Glashelder #20 Jeanet Kingma

ma 20 jun. 2022
20 juni t/m 31 juli 2022
Glashelder #20 Jeanet Kingma

Een boek is voor mij een wereld op zich

#20 Jeanet Kingma

In editie #20 van Glashelder presenteert beeldend kunstenaar Jeanet Kingma een selectie uit haar kunstenaarsboeken.

Jeanet Kingma over haar werk:

‘Een boek is voor mij een wereld op zich, die je dichtbij kunt halen door te bladeren. In mijn kunstenaarsboeken combineer ik beeld en tekst. De ideeën hiervoor ontstaan vaak tegelijkertijd. Bij de onderwerpen die ik kies, speelt mijn fascinatie voor de natuur een grote rol. Ook houd ik ervan dat fantasie en werkelijkheid in elkaar overlopen. Ik druk de boeken zelf, in kleine oplagen. Mijn favoriete technieken zijn: sjabloondruk en houtsnede: technieken die zich er bij uitstek voor lenen om in kleur te werken. Zowel beeld als tekst worden hierin uitgevoerd. Bovendien kan ik met deze technieken makkelijk een laag of vorm toevoegen. Zo blijft het werken verrassend. Vergelijkbaar met het omslaan van bladzijden. Tijdens deze expositie laat ik boeken zien die ik de laatste jaren heb gemaakt. En ook enkele bladzijden van een boek in wording.’

Jeanet Kingma (Almelo 1967) studeerde in 1992 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Na enkele jaren als tekendocent in het onderwijs te hebben gewerkt, is zij zich meer op haar eigen beeldend werk gaan richten. Op dit moment maakt ze vooral kunstenaarsboeken en kinderboeken. In het voorjaar van 2021 verscheen haar derde kinderboek ‘Mysterie in de Moestuin’ bij uitgeverij Clavis.

Glashelder is een initiatief van Willem Twee Kunstruimte, in samenwerking met gemeente ‘s-Hertogenbosch en de AtelierBeheerStichting ‘s-Hertogenbosch. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Film: Christiaan Kanis

over Glashelder