Glashelder #22: Roy Kara Khoe-Lie

di 25 okt 2022
Niemand weet wat er achter die horizon ligt. Daarom vind ik hem zo fascinerend.
Glashelder #22: Roy Kara Khoe-Lie

Roy Kara Khoe-Lie

In editie #22 van Glashelder presenteert Roy Kara Khoe-Lie schilderijen en tekeningen van geabstraheerde landschappen. 

Luchten en zeegezichten in koel grijs, blauw, wit en zwart, waarin de horizon altijd centraal staat. Het zijn sobere en verstilde beelden waar nooit een mens of dier op voorkomt. Juist de concentratie op één onderwerp en het daarbinnen zoeken naar nieuwe mogelijkheden is de kracht van het werk. Zelf zegt Khoe-Lie hierover: ‘ik onderzoek de grenzen van de mogelijkheden om ruimte, licht en diepte vast te leggen. Daarom werk ik graag in series omdat bij elk gereedgekomen beeld zich nieuwe opties voor het volgende beeld aandienen’. Zijn werken hebben geen titels, die laat hij graag over aan de verbeelding van de toeschouwer. Khoe-Lie maakt gebruikt van diverse materialen, waaronder olieverf, acrylverf, Siberisch krijt, grafiet en grafietpotlood en schildert vaak op paneel. De Waddeneilanden – waar hij vaak verblijft – en herinneringen aan zijn reizen door Azië vormen een belangrijke inspiratiebron. De horizon is de vaste factor, maar is in geen enkel beeld dezelfde. 

Roy Kara Khoe-Lie (1950) heeft een atelier in Nova Zembla in ’s-Hertogenbosch. Hij studeerde aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht, 1972-1974, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, 1974-1975, en de Academie voor Beeldende Kunsten in ’s-Hertogenbosch, 1975-1977. Hij gaf lange tijd schilder- en tekenles in ’s-Hertogenbosch en Uden.

Glashelder is een initiatief van Willem Twee Kunstruimte, in samenwerking met gemeente ‘s-Hertogenbosch en de AtelierBeheerStichting ‘s-Hertogenbosch. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Film: Christiaan Kanis

over Glashelder