Willem Twee Toonzaal

Willem Twee Toonzaal is een fraaie, sfeervolle concertzaal die gehuisvest is in de voormalige Bossche synagoge uit begin negentiende eeuw. In de Toonzaal ligt het accent vooral op jazz, klassiek-hedendaags en elektronische muziek. Er is plaats voor lokaal muziek- en componeertalent. Per seizoen worden enkele concerten met oude muziek geprogrammeerd. Hiermee bedient Willem Twee zijn publiek op muziek die buiten het geijkte repertoire (veelal klassiek-romantisch) van de meeste concertzalen ligt. Jaarlijks vinden meer dan honderd concerten plaats met topensembles en -musici. Willem Twee Toonzaal behoort, mede vanwege zijn intieme sfeer en prachtige akoestiek, tot een van de meest favoriete podia in Nederland.

Meer over Willem Twee Toonzaal
Datum
Toonzaal € 15,00
Geannuleerd

Diepe wortels, een krachtige stam en een kruin die hemelwaarts kruipt. Iedere boom begint eenvoudig. Een zaadje of stek is genoeg. Maar tijd en ruimte laten bomen uitgroeien tot machtige woudreuzen. In muziek is het niet anders. In eenvoud en geduld toont zich de meester. Met zijn ensemble OAK dringt de Nederlandse jazzpianist en componist Sjoerd van Eijck door tot de kern van zijn muziek. Als een eik die eenmaal volwassen met zijn takken weelderig de ruimte aftast en de lucht intenser kleurt.

Sjoerd Van Eijck OAK

Geannuleerd
Jazz
Toonzaal n.v.t.
Geannuleerd

Jörg Widmann is zo iemand die alles kan: hij is één van de beste klarinettisten van zijn generatie, dirigeert de grootste orkesten en niet te vergeten: hij is een van dé componisten van dit moment.

 

Kamermuziek Jörg Widmann (Geannuleerd)

Geannuleerd
Hedendaags
Toonzaal € 7,50
Bestel tickets

Soipraan Markéta Palová is afkomstig uit Tsjechië en studeert momenteel bij Sinan Vural aan de Master of Music aan Fontys Tilburg, Nederland. Markéta wil graag de brede mogelijkheden in zang verkennen en daarom nam ze tweemaal deel aan de masterclasses van Lorraine Nubar (de Juilliard School) aan de Summer Academy Mozarteum in Salzburg. Het genre van Art Songs groeide op haar en lessen bij de Nederlandse sopraan Elly Ameling en een Grammy Award-winnaar bariton Wolfgang Holzmair hielpen haar de lied-kunst te begrijpen. In maart 2021 trad ze op als Daughter of Experience in de première van opera Daughters of Dido geschreven door Elizabete Beāte Rudzinska als onderdeel van OFF Talents op Opera Forward Festival van De Nationale Opera. Markéta creëert graag haar eigen projecten en in juni 2022 voert ze een lang verboden opera van Bohuslav Martinů The Tears of the Knife uit, en dat als de Nederlandse première. Markéta woont in Den Bosch met twee prachtige katten – Chicky en Takie – die ze af en toe bang maakt door een boogschietoefening. Haar zangavonturen zijn te zien op haar Instagramaccount market_palova.


Beroemde aria's van Mozart, Offenbach, Smetana en Dvořák

Lunchconcert: Markéta Palová, sopraan

Bachstage
Hedendaags, Klassiek
Toonzaal € 20,00
Bestel tickets

Muziek van een tijdloze schoonheid, maar tegelijkertijd een monsterklus waar maar weinig pianisten zich aan durven wagen: Das Wohltemperierte Klavier is één van de belangrijkste werken ooit geschreven. 

Willem Brons

Bach: Das Wohltemperierte Klavier, boek 2
Klassiek
Toonzaal 7,50
Tickets

Lance Priester

Lunchpauzeconcert
Pop
Toonzaal € 10,-
Bestel tickets

Niels DUFFHUES presenteert een nieuw album met songs getiteld MURDER CALL. Het is zijn 9de album, wederom met een verzameling duister verhalende songs en een rauwe mono sound. Ook presenteert hij dan een eerste bundel met korte verhalen en andere teksten.

 

DUFFHUES

Verplaatst naar 24 maart
Toonzaal € 15,00
€ 15,-

De kersverse Componist des Vaderlands Martin Fondse (piano, toetsen, vibrandoneon) heeft een nieuw trio. Over gigatalent Kika Sprangers schreef de Volkskrant dat zij een verhaal '(...) vertelt zoals alleen de allergrootste jazzbeloftes dat kunnen'. Cellist Jörg Brinkmann is een gevestigde ster die we onder meer kennen van Eric Vloeimans' Oliver's Cinema.

 

Martin Fondse / Kika Sprangers / Maya Fridman

Toonzaal n.v.t.
Geannuleerd

 

 

Abel Sanchez Aguilera (Geannuleerd)

Geannuleerd
Hedendaags
Toonzaal € 7,50
Bestel tickets

Een bijzonder concert van een ensemble met de unieke samenstelling van vier euphoniums.

Philippe Schiltz is een 23-jarige euphoniumspeler uit Luxemburg. Hij voltooide zijn studies aan het "Conservatorium Royal de Liège" in België onder het mentorschap van Olivier Haas. Door de jaren heen had Philippe de mogelijkheid om te spelen bij verschillende harmonie- en brassbands in België, Duitsland en Nederland. Verder krijgt hij de kans om in april 2022 de première uit te voeren van een euphonium soloconcert gecomponeerd door een Luxemburgse componist. Momenteel volgt hij zijn eerste masterjaar als Erasmusstudent in Tilburg bij Robbert Vos.

Ana Aguilar Antón is een 22-jarige euphoniumspeler uit Spanje. Ze voltooide haar bachelorstudie aan het "Conservatorio Superior de Música de Castilla y León" in Salamanca onder het mentorschap van José Redondo. Ze is gepassioneerd door muziek en speelt graag piano en trombone, en heeft ook ervaring met het lesgeven in muziektheorie en het geven van euphonium- en trombonelessen. Momenteel studeert ze het eerste jaar van de Master of Music aan "Fontys Academy of Music and Performing Arts" in Tilburg.

Roi Xesteira Serrano is een 21-jarige euphoniumspeler uit Galicië-Spanje. Hij begon zijn studie aan het "Conservatorio Elemental de Cambados" onder de voogdij van Victor M. López en Pablo Dopazo. Hij voltooide zijn professionele graad aan het "Conservatorio Profesional Manuel Quiroga" in Pontevedra onder de voogdij van Francisco J. Lavía Fontán, en is momenteel bezig met zijn eerste bachelorjaar aan "Fontys Academy of Music and Performing Arts" in Tilburg. In de loop der jaren heeft Roi deelgenomen aan tal van populaire en professionele harmonieorkesten, als lid en zelfs als solist, zoals het hebben van verschillende projecten zoals kamermuziekgroepen, rockbands en Galicische muziekgroepen.

Jure Jozič is een 22-jarige euphonist uit Slovenië. Hij voltooide zijn bachelorstudie aan de Muziekacademie in Ljubljana onder het mentorschap van Nejc Merc. In 2018 had hij het geluk om een ​​van zijn favoriete stukken, Joseph's Horovitz Euphonium concerto, te spelen met het Symphonic Orchestra of Conservatory for Music in Maribor. In 2020 gaf hij een recital in Litouwen en werd hij uitgenodigd om als solist te spelen met het Trimitas Wind Band Orchestra. Hij speelt graag in veel verschillende bezettingen, van brassbands tot kamermuziek, en hij hoopt onder leiding van Robbert Vos nog meer rollen van het euphonium te ontdekken.

Werk van David Gillingham, Miho Hazama, James McLeod, John Stevens en Anthony O'Toole.

Lunchconcert: Euphonium Quartet

Hedendaags, Klassiek
Toonzaal € 20,00
Bestel tickets

Een echte ‘grande dame’ van de hedendaagse klassieke muziek: Kaija Saariaho.

Het Collectief

Hedendaags
Toonzaal € 15,00
Bestel tickets

Op 26 november 2021 bracht Nina June haar nieuwe album ‘Meet Me on The Edge of  Our Ruin’ uit.

Nina June + Penny Roox

(Nieuwe datum)
Indiepop
Toonzaal € 20,00
Bestel tickets

Het Ragazze Kwartet speelt de complete strijkkwartetten van Bartók. De kwartetten 4, 5 en 6 hoor je in dit concert en de eerste drie hoor je op 19 december.

Ragazze Kwartet

Complete Strijkkwartetten Bartók (deel 2)
Hedendaags
Toonzaal € 7,50
Bestel tickets

23 februari Een concert verzorgd door de beste (master)studenten aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Lunchconcert: Antoni Inglés Ferrándiz, piano, Ivo Soares Pereira, horn, Rita Baptista, saxophone

Klassiek, Hedendaags
Toonzaal € 15,00
Bestel tickets

Soloconcerten door jazzmuzikanten zijn misschien wel het spannendst.

 

SOLO: Jeroen van Vliet + Gersom Raams + Giuseppe Doronzo

Jazz
Toonzaal € 16,50
Bestel tickets

Hawijch Elders brengt een ode aan de virtuoze viool vanaf de Barok, via de Romantiek en de neo-klassieke periode tot het heden.

DCT Hawijch Elders

Dutch Classical Talent
Klassiek, Hedendaags
Toonzaal € 24,50
Bestel tickets

De dEUS- en Zita Swoon oprichter komt terug naar Willem Twee Toonzaal en wie er de vorige keer bij was weet dat dit een concert is om niet te missen!

Stef Kamil Carlens

Indiepop, Rock
Toonzaal € 7,50
Bestel tickets

9 maart Een concert verzorgd door de beste (master)studenten aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Lunchconcert: Aran Matsuda, bariton & Babette Craens, piano

Hedendaags, Klassiek
Toonzaal € 20,00
Bestel tickets

Een geniale eigenheimer in de jazz en kunsten, groot liefhebber van het onverwachtse en internationaal boegbeeld van de Nederlandse jazz. Han Bennink wordt 80. Officieel hoogbejaard, maar in de praktijk zo fief, energiek en vindingrijk als een kleuter. Han Bennink is en blijft de spontaniteit zelve.

Al in de jaren zestig werd Bennink al snel erkend als een buitengewoon veelzijdige drummer. Als harde swinger begeleidde hij toerende Amerikaanse jazzsterren, waaronder Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery, Johnny Griffin, Eric Dolphy en Dexter Gordon. Tegelijkertijd nam Bennink deel aan de creatie van Europese geïmproviseerde muziek die een nieuwe identiteit begon te ontwikkelen, los van zijn jazzroots. Met mede-Nederlandse pioniers pianist Misha Mengelberg en saxofonist Willem Breuker richtte hij in 1967 het muzikantencollectief Instant Composer's Pool op, dat nog steeds internationaal furore maakt.

 

 

In de decennia hierna speelde Bennink in talloze bands en met uiteenlopende muzikanten. Denk aan het Mengelberg kwartet, Peter Brotzmann, Steve Lacy, Roswell Rudd en Dave Douglas. De laatste jaren staat hij met regelmaat op de podia met sterke Nederlandse spelers van een paar generaties jonger, als Joris Roelofs, Ben van Gelder en Reinier Baas.

 

Speciaal voor deze avond zal tweederde van het Han Bennink trio gaan spelen. Pianist Simon Toldam uit Denemarken speelt duo met Han, een primeur. Toldam is een veelgeprezen toetsenist en bandleider, die met dwarse noten en verstilde melodieën tot een hoogst eigen bandgeluid komt. Het prestigieuze tijdschrift Downbeat noemde hem '(...) one of the most impressive figures on the bustling Scandinavian improvised music scene'.

 

De avond begint met het trio van Simon Toldam, dat zeer recent is uitgeroepen tot Orchestra of the year bij de Deense Muziek Awards Jazz. Zij presenteren hun vierde album OMHU waarin zij de traditie van het pianotrio verfrissen en doorzoeken.

 

Simon Toldam (piano), Nils Davidsen (contrabas), Knut Finsrud (drums)

Han Bennink (drums/percussie), Simon Toldam (piano)

 

 

Planning

20.15-21.00 Simon Toldam Trio

21.20-21.50 Han Bennink / Simon Toldam

 

 

Foto Han Bennink © Gemma van der Heyden

Foto Han Bennink © Jelmer de Haas

 

Han Bennink 80! Met het Simon Toldam Trio

Han Bennink met het Simon Toldam Trio
Jazz
Toonzaal € 20,00
Bestel tickets

Als er één componist is die wist hoe je instrumenten kon laten zingen in de mooiste melodieën, dan is het Franz Schubert wel.

Van Swieten Society

Schuberts Forellenkwintet
Klassiek
Toonzaal 7,50
Tickets

 

 

Tatrum Saxophone Quartet

Lunchpauzeconcert
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ik meld me aan