Glashelder #26: Monique van de Wijdeven

ma 8 mei 2023
8 mei t/m 18 juni 2023
Glashelder #26: Monique van de Wijdeven

‘Met mijn werk wil ik mensen inspireren dichter bij hun natuur te blijven.’

"Als fotograaf maak ik persoonlijk werk in serievorm, dat vaak gaat over het creëren of losbreken van gevoelens van veiligheid. Ik wil dingen kloppend maken voor mezelf, maar ook de balans tussen comfort en ongemak opzoeken. Die dualiteit komt veel voor in mijn werk. Ik ben geïnteresseerd in de connectie en spanning tussen mensen, dieren en natuur. Ik werk graag met diverse soorten papier, textiel, boekbinden en analoge druktechnieken zoals riso en zeefdruk.

Opgegroeid zijnde als enig kind op het platteland, heb ik altijd het verlangen individueel te opereren én de wens om mensen om me heen te verzamelen. Intuïtief neig ik altijd naar dingen zelf doen, zelf maken en onafhankelijk zijn. Tegelijk breng ik mezelf in situaties waarin ik een community om mezelf heen kan bouwen. Fotografie gebruik ik om deze veiligheid te zoeken en tegelijk uit te dagen, om andere kanten in mezelf te activeren.

In de vitrine van de wethouder laat ik het fotografieproject Between two rivers zien. Over mijn verhuizing van stad naar platteland, naar een klein dorpje tussen de Maas en de Waal. Ik fotografeerde het proces van verandering en het balanceren tussen twee werelden. De spanning, uitdagingen, maar ook het avontuur en de magie van de plek. Meer nog gaat het over je intuïtie volgen en (soms onbewust) keuzes maken om jezelf te duwen in de richting waar je op wil.
Naast een aantal ingelijste foto’s, ligt in de vitrine mijn handgebonden fotoboek Between two rivers en fragmenten hieruit in leporellovorm. Vanuit contactbladen en werkprints, die ook te zien zijn, speel ik met selecties. Zo bouw ik een narratief, waaruit het fotoboek is ontstaan. Aangewakkerd door de plek waar ik ben gaan wonen, wil ik meer analoog werken. Ik verken zeefdrukken en risoprinten van foto’s, waarvan een aantal experimenten ook in de vitrine liggen.

In de Willem Twee toon ik van ditzelfde project een compositie van een aantal grotere prints en een hangende installatie met meer materiaalexperimenten."

over Glashelder