Glashelder #24: Carlette Rijcken

ma 30 jan. 2023
30 januari 2023 t/m 12 maart 2023
Glashelder #24: Carlette Rijcken

Schijn & zijn

Carlette Rijcken onderzoekt hoe ze zich verhoudt tot de wereld vol tegenstrijdigheden. Deze wereld verandert razendsnel onder invloed van sociaal maatschappelijke engagement, technologische vooruitgang en een nieuwe kijk op gender. Carlette zoekt naar een toestand die zowel zorgeloos als verontrustend is, waar zij en anderen met ‘schijn en zijn’ op reageren, om zich staande te houden in dit theater van de wereld. Als toeschouwer probeert ze hier grip op te krijgen.

Momenteel is Carlette gefascineerd door motieven zoals lichaamstaal, hullen en onthullen, macht versus onmacht. Ze zoekt naar de mildheid en ontroering om bewust positief te blijven in een wereld waar veel aandacht voor het negatieve is. In 2022 werkte Carlette hierbij samen met het uit mannen bestaande dansgezelschap Panama Pictures om in hun dansende lichamen deze ontroering te vinden, en deze vervolgens te schilderen en tekenen.

‘Met mijn werk hoop ik je even stil te laten staan,’ zegt Carlette, ‘en je te betrekken in deze wereld die ongrijpbaar en tegelijk zacht is, maar ook een die schuurt en veel vragen oproept. Door het laten ontstaan van deze imaginaire wereld hoop ik dat anderen net zo geboeid worden.’

Carlette Rijcken (1962) woont in Vught en werkt in Den Bosch. Ze studeerde aan Arendonck Academie voor beeldende kunsten in België. Zij volgde lessen en masterclasses bij o.a. Jef Gysen, Reinoud van Vught, Helen Verhoeven en Jacquem Meijers.

over Glashelder