Willem Twee Studios

Ben je op zoek naar die unieke sound? Dan is een bezoek aan onze Studios, een werkplaats voor elektronische muziek, zeker de moeite waard.

De Studios zijn toegankelijk voor componisten, producers, musici, muziek studenten en iedereen die geinteresseerd is.
Je kunt de studio's een of meerdere dagdelen reserveren en je hebt de mogelijkheid je eigen klanken op te nemen.
 

 

Surgeon (British Murder Boys): “Iedereen hier is zo genereus. Zo’n spirit kom je niet vaak tegen in de muziekindustrie; tegenwoordig kunnen studio’s best streng en dogmatisch zijn. Hier hadden we alle vrijheid.”

In de Willem Twee Studios zijn vier studio's te vinden: een studio met test en regel apparatuur uit de jaren 50 en 60, een met modulaire syntesizers uit de jaren 70 en 80, een kleine project studio en de Toonzaal concertzaal die ook als studio gebruikt kan worden.

De instrumenten die je in de Studios vindt, zijn dezelfde als waarmee de eerste elektronische klanken werden gemaakt. Het werken met deze appartuur laat je op een andere manier luisteren naar– en werken met muziek. In plaats van bezig zijn met een muis en beeldscherm werk je hier hands-on met echte instrumenten. Het is een heel intuïtieve werkwijze die steeds opnieuw zorgt voor een verrassend, uitdagend resultaat. Dat maakt werken in onze Studios voor iedereen een persoonlijk avontuur.

Studio 1 
Studio 2
Studio 3
Studio 4Lees het allerlaatste nieuws in de twee maandelijkse Studios nieuwsbrief!

Lees hier Studios News


 

English version English version

 

Willem Twee Studios

Werken met professionals

Tijdens het werken in de Studios kun je altijd een beroep doen op een van de studio-specialisten, die jarenlange ervaring hebben in het werken met de specifieke instrumenten die in de Studios te vinden zijn. Zij bieden ondersteuning op zowel klanktechnisch als artistiek inhoudelijk gebied, altijd ter ondersteuning van je eigen muzikale proces.

WiIlem Twee Studios (WTS) heeft vier Studios:
- Studio 1 is ingericht met handbediende test en meet instrumenten uit de jaren 50 en 60, analoge computers uit de jaren 70 en bandrecorders.
- Studio 2 is het domein van de spanningsgestuurde modulaire synthesizers uit de jaren 70 en 80. Keyboard synthesizers zijn hier ook te vinden, evenals band- and vier sporen cassette recorders.
- Studio 3 is een kleine project Studio, gebruikt voor uiteenlopende opname mogelijkheden met studio instrumenten en/of microfoons.
- De concertzaal (de Toonzaal, studio 4) kan gebruikt worden als akoestische ruimte voor instrumentale opnamen. Hier zijn een Steinway vleugel en een pijporgel te vinden.
Alle vier de Studios kunnen onderling verbonden worden door audio bekabeling, UTP and Coax.

 


 

 
Blawan: “De machines hier zijn 70 jaar oud maar in perfecte staat. Ze zijn veel stabieler dan gear dat nu geproduceerd wordt. Technisch gezien is het dus ook logisch om gebruik van deze machines te maken – de eerste generatie van elektronica.”
Werken met professionals

Op zoek naar die unieke sound

Talloze nationale en internationale artiesten, onder andere Albert van Abbe, Anais Tuerlinckx, Andrea Taeggi, Anna Martinova, Bart de Vrees, BJ Nilson, Blawan, British Murder Boys (Regis & Surgeon), Daedelus, Floris Vanhoof, Hainbach, Jameszoo, Jonny Nash, Kate NV, Mark Cremins and Kohhei Matsuda, Marieke van de Ven, Miss Milivolt, Olaf Bender, Speedy J, Terrence Dixon en Tom Trago hebben al gebruik gemaakt van de Studios om hun unieke sound te vinden.

Heb jij nu ook interesse om in Willem Twee Studios te werken, boek dan hier een studio of neem contact met ons op mocht je meer informatie willen.

 


 

Daedelus: “Ik heb al heel wat elektronische studio’s gezien, waaronder de BBC Radiophonic Workshop, maar dit heb ik nog nergens aangetroffen. Ik ben een geluksvogel dat ik hier nu een week mag werken.”

Studio 1

In deze werkruimte zijn analoge test- en meetinstrumenten uit de jaren 50 en 60 te vinden. Deze apparatuur was in eerste instantie niet bedoeld zijn voor het maken van muziek, maar de eerste elektronische muziek componisten bewezen dat dit wel degelijk kon (Stockhausen, Maderna, Varese, Xenakis e.a.)

Deze Studio bevat, naast de meer tradionele instrumenten zoals sinus en puls generatoren en verschillende filters, ook zeer speciale apparatuur die nog maar recentelijk voor het maken van muziek wordt gebruikt, zoals de analoge computers en de nuclear instrument modules (NIM). De meeste instrumenten zijn handbediend, los van enkele vroege spanningsgestuurde instrumenten. Samen vormen zij, in essentie één grote unieke synthesizer.
Bandrecorder techniek, een essentieel onderdeel van de eerste elektronische muziek en musique concrete, is ook aanwezig in deze Studio.

Boek Studio 1
Studio 1

Studio 2

In de tweede Studio kan gewerkt worden met een uitgebreid synthesizer instrumentarium uit de jaren 70 en 80.

Hier kan er gespeeld worden op instrumenten die je kunt onderverdelen in drie categorieen:
1-De analoge modulaire spanningsgestuurde synthesizers, zoals de ARP 2500, ARP 2600, Serge Modular, Oberheim SEM's en EMS Putney. (De Willem Twee Studios ARP 2500 is waarschijnlijk de enige in Europa die voor iedereen toegankelijk is).
2-De analoge spanningsgestuurde keyboard synthesizers zonder geheugen, zoals de ARP Omni-2, ARP Axxe, Minimoog, PPG1002, The Wasp, SCI Pro One, JUNO-60, Yamaha CS-60 etc.
3-De analoge/hybride keyboard synthesizers met geheugen, zoals de SCI Prophet 5 and Prophet 600, Korg Polysix, Rhodes Chroma Polaris, Oberheim Matrix-6, waarvan sommigen MIDI hebben.
Enkele volledig digitale synthesizers zijn hier ook te vinden: de Yamaha DX-7 en DX-7fd-II en Nord Modulars.
MIDI to CV units zijn ook beschikbaar.
Grote dank gaat uit naar het Kunstmuseum Den Haag; waardoor we de komende jaren deze exceptioneel historische instrumenten kunnen aanbieden.

Boek Studio 2
Studio 2

Studio 3

Studio 3 is een kleine projectruimte met een variabele opstelling van apparatuur. Je werkt hier vooral met enkele synths (b.v. een Yamaha DX-7, een Palm PPG met sequencer, een set KORG synthesizers zoals de MS-20, MS-50, Sequencer en Vocoder). In Studio 3 kun je 'plug and play' je eigen laptop aansluiten en direct opnemen in je eigen DAW.

Boek Studio 3
Studio 3

Studio 4

Studio 4 is gesitueerd in de Willem Twee Toonzaal, een concertruimte met een bijzonder mooie akoestiek. Er staat een Steinway vleugel en er is een klein pijporgel aanwezig. Verschillende microfoonopname opties zijn hier mogelijk. Door audio-connectie met de andere elektronische Studios is deze zaal ook te gebruiken als nagalm (reverb) ruimte.

Boek Studio 4
Studio 4

Cursussen, workshops en educatie

De Studios bieden een uitgebreid educatie, cursussen en workshops programma aan.

Het nieuwe cursussen en workshops programma wordt nader aangekondigd

Willem Twee Studios biedt educatieve programma's voor studenten. We werken of nauw samen met: Sonologie Den Haag, Fontys Conservatorium Tilburg, ArtEZ Mediamusic Enschede, Muziek Technologie HKU en anderen.

Wij verwelkomen in de studio's studenten en scholieren op alle leerniveau's.

Cursussen, workshops en educatie

Follow Us