Huisgenoten & Ateliers

De Willem II Fabriek (locatie Boschdijkstraat) huisvest verscheidene studio’s voor film- & media en grafisch ontwerp, ateliers van designers, kunstenaars, schrijvers en culturele organisaties.

Regelmatig opent een aantal kunstenaars hun deuren voor bezoekers. In 2024 bent u welkom op de open zondagmiddagen van 21 april – 29 september en 1 december van 13 tot 17 uur.

Wil je meer weten over onze atelierhouders? Navigeer hier direct naar:

Anne-Marie van den ThillartJan van der Ven Marius Boekhorst
Arjan van ArendonkJoost van WijmenMark Romme
Bert SchutterLisetteh Marloes Vreeswijk
Caren van HerwaardenLucas de Waard Nina Lathouwers
Eelco VeenmanLucas KastelijnNina van Bart
Diederik StevensManita KieftPaul Corvers
Francine Steegs Margriet LuytenRoos Terra
Frank WillemsMarianne van HeeswijkSusan Reijnders
Fred GevenMarieke PetersVivian Bax
Helmy BakxMarijke BuddendijkWillemijn van Dorp
Isamo ThissenMario Dijsselbloem 

Francine Steegs

Francine Steegs is schilder en zeefdrukker. Haar werk gaat over de verbeelding van het tijdloze en onze relatie met het verstrijken van de tijd. Haar landschappen en luchten weerspiegelen een eeuwenlang onveranderde wereld. Maar net als haar herinterpretaties van historische portretten van oude meesters zijn ze gelinkt aan onze eigen tijd. 

Ze schildert en drukt op papier, doek en op houten panelen en combineert schilderachtige en fotografische motieven in haar werk. Sommige werken zijn gedrukt in een kleine oplage.

www.francinesteegs.nl

Marieke Peters

Marieke Peters werkt met een combinatie van verschillende technieken en materialen. Fotografie, schilderen en zeefdruk worden samengebracht in glas, op oude houten panelen of keramiek. In het werk van Marieke komen kracht en kwetsbaarheid van mens en natuur samen. Ze is gefascineerd door de mens en haar veerkracht en maakt werk waarin herkenning en vervreemding samen komen. Licht en transparantie speelt daarin een grote rol. Het werk schuurt (figuurlijk) tegen het licht en donker en Marieke onderzoekt het daartussen gelegen schemergebied. Haar werk is als een melancholische herinnering.

www.mariekepeters.nl

Eelco Veenman

Eelco Veenman heeft zijn werkplaats sinds 2013 in de Willem II fabriek. Zijn werk bevindt zich altijd ergens in de driehoek kunst-design-ambacht. Bijna nooit helemaal precies in één puntje van die disciplines-driehoek, maar veel vaker op de snijvlakken ervan. De voorwerpen die hij maakt, stellen vragen over functie en gebruik en over de betekenis daarvan. Vaak ontdoet hij het originele voorwerp van alle bruikbare kenmerken waardoor het voorwerp een soort beeldresidu wordt van een ooit handig object.

www.eelcoveenman.nl

Manita Kieft

Voor Manita Kieft zijn alledaagse voorwerpen en de rituele handeling die we er vaak mee uitvoeren net zo persoonlijk als een dagboek. Een koffiepot, een paar schoenen, een sanseveria, een televisietoestel, afbeeldingen van dit soort gebruiksvoorwerpen keren telkens weer terug in het werk. De voorwerpen kan je beschouwen als een verzamelplaats van herinneringen, ze refereren naar handelingen en situaties. In de keramische installaties en objecten van porselein worden fotografische druk- en printtechnieken toegepast. De meer recente werken krijgen een activistische wending. Vanuit het gevoel dat het dagelijkse ‘ramp’ nieuws onafwendbaar is, worden nieuwsfoto’s bewerkt en toegepast op aardewerk vazen, schalen en installaties en daarmee vastgelegd als ‘beeldende reportages’.

www.manitakieft.nl

Bert Schutter


Veel werken van Bert Schutter gaan over het bevragen van de beeldende kunst zelf. Zo heeft hij zich bijvoorbeeld eerder verdiept in bepalende aspecten van de videografie, zoals beweging tijd en technologie, met o.a. als uitkomst de installaties Still life-stijl alive, Mill X molen en Les Baigneuses (zie: Media Art Platform LIMA in Amsterdam)

Niet het medium is leidend bij zijn handelen. Het uitgangspunt is de vraagtelling, het medium sluit aan. Dat betekent dat het eindbeeld soms een tekening is, soms een foto of een computerprint.

www.bert-schutter.com

Margriet Luyten

Fotografie en film hebben in de afgelopen jaren een centrale plaats ingenomen in het werk van Margriet Luyten. Ze maakt wandtapijten, waarbij gebruik gemaakt wordt van fotografie en digitale weeftechnieken, die zij combineert met handborduurwerk. Ze realiseerde indrukwekkende videoportretten van kunstenaars en kunstbemiddelaars in de laatste fase van hun werkzame leven in ‘levenswerk I - de kunstenaars en levenswerk II - de kunstbemiddelaars’. Nu is ze bezig met ‘Levenswerk III - de kunstverzamelaars’.

Haar werk was o.a. te zien in solo-exposities in het M HKA Antwerpen, Art Rotterdam, Museum De Pont Tilburg, DNB Amsterdam, Verbeke Foundation België en HNBM Den Bosch.

www.margrietluyten.nl

Susan Reijnders

Gedurende de afgelopen vijf jaren heeft de immer reislustige kunstenares Susan Reijnders (Eersel, 1968) zowel in binnen- als buitenland met inkt en water op papier telkens weer andere thematische clusters met kunstwerken vervaardigd: Zoutvelden (2016), Mangroves (2017-2018), Oesters (2018) Lavendel (2019), Tidal Pools (2019), Beuken (2019-2021) en Wolken (2021). 

Uit de brochure Beeches and Beyond van Susan Reijnders, door Rick Vercauteren Kunsthistoricus en Publicist, Venlo NL. (foto Marc Bolsius)

www.susanreijnders.com

Frank Willems

Frank Willems werk is een mix van urban art, pop art en neo-expressionisme. Op een kinderlijke en humoristische wijze wil hij bepaalde onderwerpen over brengen. Dit kunnen serieuze onderwerpen zijn, maar ook absurde onwaarschijnlijkheden en onderwerpen over gebeurtenissen in zijn eigen leven. Willems zegt hierover:

“Ik ben niet de beste spreker en in een discussie houd ik mij vaak op de achtergrond. Maar ik neem van alles in mij op en vanuit daar kan ik werk maken. Ik hoef niet per se mijn mening door te drukken. Ik vind het belangrijker om mensen erover aan het denken te zetten. Leven, vrijheid en gelijkheid staan centraal in mijn werk.”

www.frank-willems.com

www.instagram.com/frank.willems.art

Volgende pagina