Winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2023: Manouk Streur

do 6 jul. 2023
Een jaar lang atelierruimte in de Willem II Fabriek
Winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2023: Manouk Streur

Een vliegende start

Manouk Streur, recent afgestudeerd als beeldend kunstenaar bij St. Joost School of Art & Design, is uitgeroepen tot winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2023 (JAP). De prijs wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de gemeente ‘s-Hertogenbosch als concreet gebaar om beginnend talent een kans te geven zich verder te ontwikkelen door het faciliteren van een (gratis) atelier bij Willem Twee Kunstruimte voor een heel jaar. 

Wethouder Mike van der Geld (Cultuur): “Allereerst natuurlijk een groot compliment voor Manouk en voor het werk dat zij maakt. Heel mooi dat zij zich zo krachtig heeft ontwikkeld met oog voor grootsheid en lef, en tegelijk dit praktisch weet te vertalen. Hopelijk kan zij een voorbeeld zijn voor weer andere kunstenaars, zodat we nog meer mensen weten te inspireren en onze cultuurstad nog meer kleur kunnen geven."

Jheronimus Atelierprijs
Manouk Streur studeerde afgelopen week af aan de opleiding Art & Research bij kunstacademie St. Joost School of Art & Design. In mei pitchte zij, samen met 4 medestudenten, haar toekomstplannen voor een jury van deskundigen Linda Köke (Willem Twee), Loes van Huisseling (Gemeente ’s Hertogenbosch), Fred van Hoek (Business Coach St. Joost) en Justin Reinir Croes (winnaar JAP 2022). Uit deze sollicitatieprocedure werd Manouk gekozen tot winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2023. Naast het Atelier kan Manouk rekenen op budget voor het ontwikkelen van haar praktijk, begeleiding in het opzetten van een eigen beroepspraktijk, toegang tot diverse netwerken, advies bij het aanvragen van beurzen en subsidies en het benaderen van sponsors. Zo kan Manouk de invulling van haar verdere beroepspraktijk een vliegende start geven.

Over Manouk Streur
De jury koos Manouk als winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2023. Het juryrapport luidt als volgt: “Uit haar hele persoonlijkheid spreekt een enorme ondernemendheid en proactieve houding. Ze heeft een zeer proactieve houding en heeft een duidelijk plan van wat ze wil. Ondanks haar grote doelen houdt Manouk een realistische blik op het kunstenaarschap. Ze begrijpt haar rol in de kunstwereld als groot geheel en weet haar kunstpraktijk in een bredere context te plaatsen: iets wat haar positief onderscheidt. Als persoon is Manouk sociaal en communicatief sterk en treedt naar buiten, wat haar kunstpraktijk ten goede komt. We zien nog ruimte in Manouk om te groeien, maar alle voorwaarden zijn in Manouk aanwezig voor een succesvolle kunstpraktijk. De jury was daarnaast overtuigd van de kwaliteit van haar werk: de grote sculpturen die Manouk maakt tonen lef en getuigen dat Manouk groots durft te denken. Ook weet ze deze grootse plannen naar praktische stappen te vertalen. We kijken ernaar uit om Manouks werk te zien groeien in deze nieuwe atelierruimte!”.

Reactie Manouk: “Ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans. Ik voel me onwijs blij en heb veel zin om aan de slag te gaan in, wat ik nu gewoon kan zeggen: mijn eigen atelier in de Willem Twee! In mijn praktijk creëer ik ruimte voor interactie, toeval en moedig spontane ontmoetingen aan. Hoewel mensen gewoontedieren zijn, ben ik ervan overtuigd dat speelsheid cruciaal is om jezelf te blijven prikkelen. Het komende jaar staat spelen en ontdekken centraal in mijn atelier en wil ik aan de hand daarvan onderzoeken hoe ik anderen in beweging kan krijgen door middel van mijn creaties.’’

Graduation show St. Joost
Met trots presenteert St. Joost de Graduation Show ‘NOW SHOW’ van 29 juni tot en met 2 juli. Kom naar de expositie op de academielocatie in Breda en Den Bosch waar de afstudeerders van de bachelor- én masteropleidingen hun projecten presenteren. Bezoek één van de vele events, koop een uniek werk in de shop of bekijk het werk op het online platform nowshow.nl.
 

Foto Manouk Streur.