Justin Reinir Croes: de start van een beloftevolle carrière

ma 17 apr. 2023
Een interview met Justin Reinir Croes, winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2022-2023
Justin Reinir Croes: de start van een beloftevolle carrière

Door Linda Köke
Fotografie: Annemée Dik

Linda Köke: In september 2022 won jij de Jheronimus Atelierprijs, een prijs die elk jaar door de gemeente wordt uitgereikt aan de meest 'ondernemende' afstudeerder van St. Joost School of Arts & Design in Den Bosch. De prijs bestaat uit onder andere een atelier in Willem Twee waar je een jaar mag verblijven, een coachingstraject door de curator en een geldbedrag voor de ontwikkeling van je beroepspraktijk. We zijn nu een half jaar nadat je de prijs uitgereikt kreeg: hoe kijk je terug op het afgelopen half jaar?

Justin Reinir Croes: Toen ik net afgestudeerd was en de prijs won, had ik ten eerste het doel om met mijn ondernemerschap aan de slag te gaan. Ik schreef me meteen in bij de Kamer van Koophandel, zodat ik echt als ‘officiële kunstenaar’ verder kon. Het afgelopen half jaar was dan ook een reis waarin ik stap voor stap de kunstwereld leerde kennen buiten de bubbel van de kunstacademie. Ik geef mezelf nu meer ruimte om dingen te kunnen onderzoeken buiten het kader van de academie. Nu heb ik mijn eigen kader gemaakt waarin ik zelf dingen kan uitzoeken binnen zowel mijn ondernemerschap als mijn kunstenaarschap. Ik durf daardoor ook meer om dingen te vragen en dingen te bevragen.

Linda: Als kunstenaar werk je in verschillende media en stelt jezelf als doel om met jouw werk opnieuw in contact te komen met je two-spirited zelf en inheemse voorouders, maar ook om anderen te dekoloniseren, te genezen en te inspireren zichzelf te zijn. Hoewel jouw werk heel sterk geworteld zit in jouw Arubaanse roots, zit er ook een heel expliciete en open uitnodiging naar iedereen die niet dezelfde wortels heeft om ook deel te nemen aan het werk. Dat is erg bijzonder. 

Justin: Dat is precies wat ik wil met mijn werk. Ik wil openheid, gesprekken op gang brengen en gedachten aanzwengelen. Ik wil ook inclusief zijn naar mensen die niet veel over de cultuur weten. Ik nodig ze uit om te vragen, te voelen en hun eigen interpretaties erop los te laten. Het wordt zo een dialoog. Veel mensen krijgen al snel associaties met Aboriginal art als ze mijn werk zien. Er zitten zowel dromerige en spirituele elementen in, maar ook is er iets ‘vast’ en wetenschappelijks. Ik hoop die twee samen te brengen in mijn werk om nog meer ingangen te bieden aan mensen. 

10109

Linda: Welke mogelijkheden heeft het werken in dit atelier jou gebracht?

Justin: Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat ik een erg sociaal persoon ben die graag met andere kunstenaars, professionals en kunstliefhebbers in contact kom. Dit atelier geeft mij die mogelijkheid om mensen uit te nodigen en te verbinden. Het delen van mijn werk, mijn gedachten en mijn energie met andere mensen geeft mij inspiratie en zo leer ik ook weer over mijzelf. Het atelier maakt dit, behalve het bieden van een fysieke ruimte, ook mogelijk. Er hangt hier een comfortabele sfeer. Dat was ook een belangrijk thema in mijn werk: ik maak een soort indigenous safe space in mijn werk en heb mijn atelier ook een soort safe space kunnen maken. Dat voel ik vooral als ik hier ‘s ochtends de zon zie opkomen in mijn atelier: that hits the spot.

Linda: Heeft dit atelier ook jouw werk beïnvloed? 

Justin: In dit atelier kan ik nieuwe dingen uitproberen en steeds verder ontdekken wie ik ben als kunstenaar en als persoon. Dat kan dankzij wat ik zie in deze ruimte: omdat deze ruim is, kan ik in één oogopslag alle werken die ik ooit heb gemaakt in de ruimte zien. Ook neem ik door deze ruimte meer initiatief om grotere werken te maken: ik voel me daar nu meer comfortabel bij. Het voelt alsof mijn werk en de ruimte het beide verdienen. Een grote ruimte nodigt mijn werk uit om letterlijk en figuurlijk meer ruimte in te nemen. Op die grote werken kan ik dan ook met meer tijdrovende en detailgerichte technieken werken die ik normaal vooral in klein werk toepas, zoals het meditatief toevoegen van vele kleine puntjes in het werk waar ik nu mee bezig ben.

10106

Linda: De prijs bestaat naast het atelier ook uit een coachingstraject. Maandelijks komen we samen om je vragen, doelen en successen te bespreken. Hoe ervaar je dit traject?

Justin: De coaching geeft mij een soort overbrugging na de academie, waarbij je elke week feedbackmomenten hebt en met mensen in contact staat. Nu ik afgestudeerd ben, moet je ook actief de keuze maken om rondom mensen te zijn waarmee je inhoudelijk over je werk kunt praten. Dat wil ik heel graag, omdat het mij veel leert. Ik ben heel ambitieus, maar weet tegelijk dat ik altijd feedback nodig zal hebben om verder te komen: of dat nu van vrienden, kunstenaars of curatoren komt. Daarom voel ik me ook heel dankbaar dat ik deze prijs heb gekregen.

De Jheronimus Atelierprijs is een samenwerking tussen St. Joost School of Art & Design, de gemeente ’s-Hertogenbosch en Willem Twee muziek en beeldende kunst. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente ’s-Hertogenbosch.

 

10107