Glashelder #31: Marloes Vreeswijk

do 8 feb. 2024
29 januari t/m 10 maart 2024
Glashelder #31: Marloes Vreeswijk

Voor GLASHELDER heb ik gekozen voor om mijn experimenten van het afgelopen jaar te presenteren. De kast van de wethouder is de perfecte plek om kleinere exemplaren van mijn werk te laten zien. 

Met mijn werk bevraag ik context, mijzelf en mijn omgeving. Ik bevraag wat mijn ruimte is en welke ruimte ik kan innemen. Hoe geef ik hier invulling aan? Hoe verhoud ik mij ten opzichte van het andere wat al aanwezig is? Op welke manier heeft dit invloed op mijn werk?

Ik visualiseer mijn gedachtenwereld. Door mijzelf als kunstenaar terug te trekken naar mijn eigen utopie ervaar ik de vrijheid om eigen voorwaarden te stellen en te doen zonder constant verantwoording af te hoeven leggen naar de ander. Door gebruik van textiel, keramiek, kunststof, kralen en glitters breng ik losse elementen uit mijn utopie naar buiten. Deze werken bevatten veel herkenbare elementen maar dragen ook een vervreemding met zich mee. Wat is echt en wat niet?

Ik ervaar een verschil tussen mijn positie als burger en als kunstenaar. Waar ik als burger veel kritiek ervaar op de huidige samenleving, gebruik ik dit als kunstenaar juist als uitgangspunt om aan het werk te gaan. Deze wrijving van beide posities heb ik juist nodig om optimaal te kunnen functioneren binnen mijn makerschap. En in hoeverre wil ik meebuigen met de verwachtingen van buitenaf? Hoe verhoud ik mijzelf tot de kunstwereld?

13877

Over Glashelder

Glashelder is een project voor en door kunstenaars uit Den Bosch, geïnitieerd door Willem Twee Kunstruimte in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Atelier Beheer Stichting. Glashelder biedt een podium aan beeldende kunst uit de stad en slaat een brug tussen culturele politiek en de makers uit de stad. Om de zes weken presenteert steeds een andere kunstenaar diens werk op drie verschillende plekken achter glas.

Glashelder is een initiatief van Willem Twee Kunstruimte, in samenwerking met gemeente ‘s-Hertogenbosch en de AtelierBeheerStichting ‘s-Hertogenbosch. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch.

13878