Glashelder #30: Shirley Welten

ma 11 dec. 2023
11 december 2023 t/m 21 januari 2024
Glashelder #30: Shirley Welten

in afwachting van wat komen gaat

Deze maand toont het project GLASHELDER verschillende analoge fotoafdrukken van Shirley Welten. Deze kunstenaar weerspiegelt haar persoonlijke verhalen in een andere werkelijkheid dan waar ze plaatsvinden, en neemt deze afbeeldingen mee om daarmee haar binnenste te tonen. De foto’s hebben een ongewone kadrering, die heel bepalend blijkt voor het beleven van het beeld. Haar standpunt laat je langsheen het onderwerp kijken, en biedt je een blik naar binnen die raakt.
In de Etaloge hangt ‘vogel(groep)’. Deze voormalige portiersloge draagt het element tijd in zich welke een relatie aangaat met het werk. Het werk zelf gaat over zelfontplooiing. In het aquarium hangen ‘position rijeka’ en ‘echo’. Beide werken hebben herkomst als thema. In deze ruimte speelt ook de ruimte in de foto’s een grote rol. In de vitrinekast in het gemeentehuis is een selectie kleine werken te zien.

“In al het werk van Shirley Welten is de mens afwezig. Alles is in afwachting van wat komen gaat, of rust uit van wat geweest is.” – Margriet Kemper

Shirley Welten (1981) is beeldend kunstenaar. Zij heeft zich na haar opleiding Beeldhouwen en Andere Media aan AKV|St.Joost gespecialiseerd in analoge fotografie en Art Mediation. Na verschillende reizen in Oost-Europa en een werkperiode in Rusland, werkt zij nu vanuit haar atelier bij de Lichtkamer in 's-Hertogenbosch. Ze heeft geëxposeerd bij instellingen als W139 (Amsterdam), Noordbrabants Museum (‘s-Hertogenbosch), SecondHome Projects (Berlijn) en NCCA (St. Petersburg).

in afwachting van wat komen gaat

Over Glashelder

Glashelder is een project voor en door kunstenaars uit Den Bosch, geïnitieerd door Willem Twee Kunstruimte in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Atelier Beheer Stichting. Glashelder biedt een podium aan beeldende kunst uit de stad en slaat een brug tussen culturele politiek en de makers uit de stad. Om de zes weken presenteert steeds een andere kunstenaar diens werk op drie verschillende plekken achter glas.

Glashelder is een initiatief van Willem Twee Kunstruimte, in samenwerking met gemeente ‘s-Hertogenbosch en de AtelierBeheerStichting ‘s-Hertogenbosch. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch.

12488