‘Ik ga de lol van het maken herontdekken’
Afscheid en een nieuw begin. Kunstcurator Ivonne van der Velden vertrekt bij Willem Twee kunstruimte en vertelt over haar bijzondere toekomstplannen.
Willem Twee is diep in haar hart verankerd. Nu neemt ze afscheid in stijl. Met een groot avontuur in het vooruitzicht. Vanaf het prille begin was kunstcurator Ivonne van der Velden het gezicht van de Willem Twee kunstruimte. De roep van haar allereerste passie bleek uiteindelijk nog sterker. In de toekomst wil ze zich weer voluit op het kunstenaarschap storten. Op 16 december heeft ze in kleine kring haar Willem Twee-collega’s gedag gezegd. Een heus keerpunt. Van der Velden wil even haar hoofd helemaal leegmaken en een frisse start maken.
Vanaf 9 januari gaat ze twee maanden in retraite. “In mijn eentje trek ik me terug in een huisje in een Gronings dorp. Ik wil uit mijn comfortzone geraken. Ruimte scheppen voor mijn leven als kunstenaar. Exposities verzorgen en tegelijkertijd kunstenaar zijn, het was gewoonweg niet te combineren voor mij. Wat je ook doet, als kunstenaar ben je altijd actief in je hoofd. Het is een staat van zijn. Maar nu wordt het tijd om ook weer productief te zijn. Ik ga de lol van het maken weer herontdekken voor mezelf.”
Sinds 2017 is Van der Velden als kunstcurator en tentoonstellingsmaker actief voor de Willem Twee kunstruimte. Daarvoor werkte ze ook als curator voor het Centrum Beeldende Kunst ’s-Hertogenbosch en andere kunstinitiatieven als stichting Dertien Hectare in Heeswijk-Bernheze. Nu richt ze het vizier op haar eigen kunst. In het verleden realiseerde Van der Velden landschapskunst en werken in de openbare ruimte. “Tijdens mijn retraite ga ik plannen voor de toekomst ontwikkelen. Net als in een klooster volg ik het ritme van de dag, zoek ik de stilte op. Het Groningse landschap is zo stil. Een landschap vol lijnen en vlakken. Inspiratieruimte genoeg.”
Geestverruimend is vervolgens de fietstocht die Ivonne samen met haar man Frans gaat ondernemen volgend jaar. “Begin april stappen we samen op de fiets en gaan we een jaarlang toeren door Europa. We beginnen in Zweden, Finland en de Baltische staten, en vandaaruit trekken we verder. Overwinteren in Griekenland is een mooie optie. We zien wel hoe het zich ontwikkelt. Ik wil deze tocht in ieder geval wel aan een eigen project koppelen. En mocht iemand in dat jaar in de buurt op vakantie zijn, neem gerust contact met ons op”, glimlacht Van der Velden verwachtingsvol.
Met trots
De hectiek van het dagelijkse kunstleven laat ze even achter zich. Van der Velden zat er middenin. “Ik weet nog heel goed dat het CBK ’s-Hertogenboscb failliet ging in 2013. Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel voor alle medewerkers. Vanuit de gemeente kwam meteen de vraag om het beeldende kunstprogramma van kunstencluster Willem Twee overeind te houden. Ik heb dat toen op me genomen, ondanks het feit dat ik in die dagen behandelingen onderging tegen kanker. Ik snap nog steeds niet hoe ik dat in die tijd voor elkaar heb gekregen. Gelukkig heeft mijn man Frans me enorm gesteund.” Toen de plannen voor een fusie met de Toonzaal en het w2 poppodium ontvouwd werden, was dat een brug te ver voor haar. “Henri Broeren kreeg toen alle vrijheid om die fusie in goede banen te leiden. Als iemand dat kan, dan is het Henri. Hij kwam op het goede moment. De kunst van het fuseren zonder een splijtzwam te zijn.”
Van der Velden kijkt met trots terug op de Willem Twee-periode. De banden met de Bossche kunstacademie AKV/St. Joost werden steviger aangehaald, onder meer door de samenwerking rond de Jheronimus Atelier Prijs. “Een bekroonde, afgestudeerde kunstenaar wordt door ons een jaar lang begeleid. Kunstenaars moeten leren ondernemer te zijn en wij helpen ze daar bij.” De Willem Twee kunstruimte groeit met de tijd mee, benadrukt ze. “Geweldig dat het kantoorlint eindelijk is verwijderd uit de hoofdzaal. De ruimte wordt opnieuw ingedeeld en we gaan ook werken met nieuwe, verrijdbare wanden. Waar ik ook zeer verguld mee ben, is dat we onze curatoren en kunstenaars altijd hebben betaald. Dat is echt niet overal het geval. Daarnaast was het erg belangrijk dat ik een collega naast me kreeg. Masha van Vliet heeft een geheel eigen inbreng met haar kunsthistorische achtergrond. Straks neemt ze het stokje ook van me over. Een jonge curator die haar schouders eronder zal zetten. Ze kan dan lekker sparren met de eveneens jonge tentoonstellingsmakers Haiko Sleumer en Linda Köke die de exposities in de Spiegelzaal invulling geven.”
Van der Velden hoopt vooral dat de Willem Twee kunstruimte meer eigen regie gaat voeren. “Een expositieplek met een krachtig, duidelijk profiel waardoor je ook sterker staat tegenover landelijke subsidiegevers als het Mondriaan Fonds. Willem Twee als een werk- en broedplek waar kunstenaars iets exclusiefs en bijzonders kunnen creëren.”
Mark van de Voort