Vince Donders: Falling, Catching

27 augustus 2023 t/m 24 september 2023
Vince Donders: Falling, Catching

Van 27 augustus tot 24 september 2023 presenteert Willem Twee deze solotentoonstelling Falling, Catching van kunstenaar Vince Donders. 

Wees van harte welkom bij de publieke opening op zondag 27 augustus van 15.00 tot 17.00 uur. Inloop is vanaf 15.00; om 15.15 vindt een kort openingswoordje plaats door de curator en de kunstenaar. Vanaf 15.20 vangt de borrel aan in de Kunstruimte en op ons terras! 

Vince Donders creëert kunstmatige landschappen die zijn gevormd door de mens en waarin alle aanwezige elementen ook door mensenhanden zijn gecreëerd. In de huidige maatschappij hebben de aanwezigheid van de mens en de materiële ontwikkelingen die wij hebben gecreëerd hun sporen nagelaten op bijna elk levend wezen op onze planeet. Door het gebruik van fossiele brandstoffen, het raffineren van olie, het maken van plastic en onze overmatige productie en consumptie van niet-biologisch afbreekbare stoffen is ons ecosysteem onomkeerbaar veranderd. De toekomst is in een pessimistisch scenario buitengewoon grimmig, en zelfs in het meest optimistische scenario volstrekt onzeker. Hoelang wij als mens nog kunnen vertoeven in deze artificiële wereld die wij zelf geschapen hebben, is onvoorspelbaar.  

Donders verkent in zijn werk de toekomstige potentiële werelden waar deze gebeurtenissen en processen toe hebben geleid. Hij verkent de esthetische, ecologische en materiële gevolgen van de aanwezigheid van de mens in de restanten van de kunstmatige uitvindingen, materialen en industrie. Bouwmateriaal is beperkt tot staal en kunststof; de illusie van natuur wordt gecreëerd door elektrische apparaten die fonteinen, ventilatoren en motoren aandrijven. Donders stelt ons als kijker de vraag: zijn we bereid om te leven in een wereld die tot in de diepste kieren en spleten vervuild is met industrieel afval?