This World and the Next – Ellen Yiu

20 april 2024 t/m 07 juli 2024
This World and the Next – Ellen Yiu

Met ingang van 2024 presenteert Willem Twee een nieuw en thematisch tentoonstellingsprogramma in de Kunstruimte en Spiegelzaal. Vanaf 20 april tonen we in de Spiegelzaal de tweede solopresentatie die binnen het seizoensthema ‘The In-between' valt. Een subtiele knipoog naar de Spiegelzaal die naast tentoonstellingsplek ook fungeert als tussenruimte. 

De artistieke praktijk van Ellen Yiu (1997, Hong Kong) laat zich niet gemakkelijk categoriseren. Veel van haar werk zweeft tussen kunst en design in en kenmerkt zich door een zekere inbetweenness. Haar persoonlijke ervaringen en herinneringen verwerkt ze in omvangrijke installaties of juist in heel kleine handgemaakte sculpturen die thema’s als identiteit, genezing en culturele verbondenheid centraal stellen. Ze kiest nooit voor een enkel medium, maar werkt graag met veel verschillende materialen zoals papier, textiel en hout.  

In This World and the Next presenteert Ellen twee installaties die met elkaar een gesprek aangaan. Een van deze installaties, Fragments of a rectangular piece of sky, ontwikkelt ze speciaal voor de Spiegelzaal. Als basismateriaal gebruikt ze zogenaamd ‘joss paper’; papier dat in China gebruikt wordt om offers te brengen aan de voorouders. Het papier wordt gevouwen in de vorm van allerhande aardse zaken die je iemand toewenst in het hiernamaals – een huis, een auto, juwelen, of geld – en daarna bij wijze van offer wordt verbrand. De titel van de tentoonstelling refereert zodoende aan het Kantonese gezegde ‘This world and the next is only separated by a piece of paper’. 

Curator: Charlotte Fijen