Silent Serenade: Materialized Sound

21 januari 2023 t/m 05 maart 2023
Silent Serenade: Materialized Sound

 

Willem Twee Kunstruimte presenteert in samenwerking met Willem Twee Studios Silent Serenade: Materialized Sound een groepstentoonstelling met werk van kunstenaars uit verschillende generaties, die ieder op geheel eigen wijze geluid omzetten in een installatie of klanksculptuur. 

In de Kunstruimte van Willem Twee zijn tien kunstwerken bijeengebracht die zich begeven op het grensvlak tussen beeldende kunst, geluidskunst en technologie. De werken zijn zeer uiteenlopend in thematiek en vorm, maar hebben allemaal gemeen dat ze alleen in interactie met het publiek geluid maken. Jij als toeschouwer speelt dus een actieve rol in het werk. Terwijl bij ‘luide’ geluidskunst de ervaring vaak gezamenlijk is, omdat het geluid in de ruimte klinkt en je het vaak met meerdere mensen tegelijk hoort, draait het bij de werken in Silent Serenade om een individuele en intieme beleving van geluid. 

Silent Serenade is te zien en te beluisteren gedurende deze tijden:
Ma t/m vr van 09.00 – 17.00 uur 
Za t/m zo van 11.00 – 17.00 uur

Let op: vanwege Carnaval is Silent Serenade op zondag 19 en maandag 20 februari gesloten.

 

Geluidskunst neemt een bijzondere plek in binnen de beeldende kunst, omdat haar belangrijkste kenmerk – ‘geluid’ – niet zichtbaar is, wat vaak wel de verwachting is bij beeldende kunst. Toch kan een geluidswerk een hele ruimte overheersen met klanken, evenals een sculptuur of installatie dat kan. 

In Den Bosch heeft geluidskunst altijd een belangrijk podium gehad, onder andere in het Kruithuis en jaarlijks bij November Music en FAQ Festival. Ook Willem Twee Studios nemen met hun unieke analoge geluidsapparatuur een belangrijke positie in binnen de geluidskunst in Nederland. Met deze tentoonstelling wil Willem Twee inzicht geven in wat geluidskunst is en kan zijn. 

Silent Serenade is de eerste gezamenlijke tentoonstelling van de Studios en de Kunstruimte van Willem Twee. Als podium voor muziek en beeldende kunst wil Willem Twee in haar programma vaker kruisbestuivingen tussen muziek en beeldende kunst presenteren. Deze tentoonstelling is hier een voorbeeld van. 

Kunstenaars: Paul Devens, Zoë d’Hont, Jesus Canuto Iglesias, Matthias König, Nika Schmitt, Dianne Verdonk & Willem Twee Studios (Rikkert Brok, Hans Kulk en Armeno Alberts in samenwerking met Marcel Alberts). 

Tijdens de opening op 21 januari is er een speciaal programma, waarin de verschillende werken worden geactiveerd door de kunstenaars. Met een openingswoord door onder andere Rikkert Brok (Willem Twee Studios) en Masha van Vliet (Willem Twee Kunstruimte) en een feestelijke borrel. Iedereen is welkom!

Events
Zondag 29 januari, 14:00: Tape Workshop door Willem Twee Studios in samenwerking met Beeld & Geluid
Zondag 12 februari, 14:00: OTOMAX, the Curious Collective
Zondag 5 maart, 14:00: SNACKBAR the Ambassador

Beeld: Telesoniek Atelier (TA), ‘Scope Review’ (2022): 'Ruf aus der Ferne'