Neue Heimat

06 mei 2018 t/m 08 juli 2018
Neue Heimat

Neue Heimat

6 mei tot en met 8 juli 2018, kunstruimte

De tentoonstelling Neue Heimat gaat over de hedendaagse definitie van ‘thuis’ in tijden van een transcultureel leven. De zoektocht naar een nieuw thuis is meer relevant dan ooit. We steken grenzen over, vrijwillig of gedwongen waardoor socio-culturele, religieuze, en taalkundige structuren veranderen.

Welke verschuivingen in het denken over het begrip thuis vinden er plaats en hoe bouwen we een nieuwe leefomgeving? Neue Heimat reflecteert door middel van kunst op hedendaagse onderwerpen waaronder de gevolgen van immigratie en het samenkomen van een grote diversiteit aan culturen.

De tentoonstelling opent hiermee een internationaal en cultureel dialoog tussen kunst en toeschouwer waarin de betekenis over de definitie van thuis vanuit het perspectief van 15 internationale kunstenaars wordt belicht. Neue Heimat toont werken van kunstenaars met opkomende carrières tot gevestigde namen in de internationale kunstwereld. De waarde van kunst en cultuur op de leefomgeving en de maatschappelijke dialoog zijn cruciaal om in deze veranderende tijden een interessant klankbord te creëren. Neue Heimat zoekt daarin grenzen op en richt zich op de uitwisseling en samenvoeging van culturen om zo te reflecteren op huidige visies over het begrip thuis.

Deelnemende kunstenaars:

Roi Alter, Bram Braam, Marc Bijl, Johannes Buss, Chan Sook Choi, Iris van Dongen, Hadassah Emmerich, Eveline van de Griend, Nicoline van Harskamp, Jan Hoek, Benjamin Li, Stephan Mörsch, Anssi Pulkkinen, Yorgos Sapountzis en Helen Verhoeven.

Migratie

Kunstenaars als Roi Alter, Chan Sook Choi, Benjamin Li (genomineerde Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2017) en Stephan Mörsch provoceren en stellen vragen over thuis, bezit, identiteit en mobiliteit op een concrete en symbolische wijze. De kunstenaars richten zich op migratie en tonen hiermee het belang van persoonlijk eigendom, geschiedenis en cultuur.

Sociale structuren

Het Duitse woord Heimat verwijst naar de relatie tussen mens en ruimte. Dit omvat zowel een fysieke als mentale plek, een plek waar culturele geschiedenis en innerlijke leefwereld samen komen. Welke rol speelt de mens op de definitie van thuis? Ons cultureel erfgoed, de rol van families en sociale structuren beïnvloed de manier waarop we naar de wereld kijken. Kunstenaars als Iris van Dongen, Hadassah Emmerich, Eveline van de Griend, Jan Hoek, Anssi Pulkkinen en Helen Verhoeven kijken niet alleen naar de rol van de mens op sociale structuren, maar ook naar de culturele geschiedenis van waaruit fysieke en mentale ruimtes ontstaan.

Systemen

De multi-media kunstenaar Yorgos Sapountzis (Venetië Biennale 2017, documenta 14) belicht met zijn kunst inheemse Griekse kunsthistorische referenties met een scherp bewustzijn voor het hedendaagse, van iconische schilderijen tot openbare monumenten. Net als de kunstenaars Marc Bijl (documenta 11), Bram Braam, Johannes Buss en Nicoline van Harskamp richt Sapountzis zich op de bestaande systemen van een stad, land en cultuur, en de reconstructie hiervan.

Foto: Stephan Mörsch, The Calais Jungle

Neue Heimat is een initiatief van beeldend kunstenaar Eveline van de Griend en ontwikkeld in samenwerking met curator Sarie Nijboer, op uitnodiging van Willem Twee muziek en beeldende kunst.

De tentoonstelling Neue Heimat is mede mogelijk gemaakt dankzij het Mondriaan Fonds en Pop Up Fonds Gemeente Den Bosch.

Terug naar archief