Le petit prints

15 april 2023 t/m 18 juni 2023
Le petit prints

in samenwerking met Open Press en Grafisch Atelier

In Le petit prints zijn meer dan 200 miniprenten te zien van slechts maximaal 7 bij 7 centimeter groot. Stuk voor stuk zijn ze gedrukt op een 3D-geprinte pers en onderdeel van het Open Press project, een initiatief van de Keulse kunstenaars Martin Schneider en Dominik Schmitz. Het project heeft als doel om drukwerk voor iedereen toegankelijk te maken. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Open Press, Grafisch Atelier Den Bosch en Willem Twee kunstruimte. 

Open Press-initiatiefnemers Schneider en Schmitz bedachten de pers als alternatief om het maken van prenten veel makkelijker te maken. De ‘open pers’ die ze bedachten, is door iedereen via een gratis open-source template zelf te 3D-printen en is nog geen 20 centimeter hoog. Honderden printmakers van over de hele wereld gebruikten deze eigen geprinte 3D-persen om prints te maken in alle drukmedia mogelijk: van lino tot houtdruk, van chine collé tot blinddruk en etsen. De prints werden gemaakt door veelal jonge makers.  

Het resultaat is een tentoonstelling waarbij innovatie hand in hand gaat met ambacht. Het is een overweldigende intieme ervaring, waarin allerlei manieren van drukwerk op miniformaat te zien zijn. Het Grafisch Atelier en Willem Twee zijn daarmee de eerste plek in Nederland die deze internationaal reizende expositie laat zien. De prenten – een massa van 250 werken van makers over de hele wereld – deden al New Mexico (USA) Keulen (DE) Wenen (OST) en Nagoya (Japan) aan.  

 

Le petit prints is zowel in de Spiegelzaal als in het Grafisch Atelier op de eerste verdieping te zien. 

De Spiegelzaal van Willem Twee is geopend ma t/m vr van 09.00 uur tot 17.30 en za t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur.
Het Grafisch Atelier heeft afwijkende openingstijden en is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17:00.