Koen Kievits

22 oktober 2022 t/m 27 november 2022
Koen Kievits

Van binnen naar buiten, van buiten naar binnen

Als de wereld onmetelijk is, dan past het heelal in mijn handen
Als kaders niet bestaan, dan vallen beelden uiteen
Als ik een foto van een berg kan maken, kan ik een berg uit een foto maken

In het werk van Koen Kievits (Hilversum, 1996) brengt hij lichtjes de menselijke waarneming aan het wankelen. Hij nodigt ons uit om langer naar zijn werk te kijken dan we in eerste instantie van onszelf verwachten. Beelden van bomen, stenen en landschappen zoals wij ze niet eerder zagen: in zijn fotografische werken, video’s, installaties en bewerkte bestaande voorwerpen, objecten en beelden maakt Kievits zijn ideeën over het vergankelijke, het tijdloze en het sublieme zichtbaar.

In Kievits’ recente werk keert hij de definitie van ‘beeld’ binnenstebuiten: wat maakt een beeld? Hoe nemen wij beelden waar? En wat gebeurt met onze perceptie wanneer een foto helemaal geen afbeelding bezit? Kievits vormt deze onderzoeksvraag tot werk door bijvoorbeeld de oppervlaktes van deze objecten te schuren, te kreuken of andere veranderingen met de hand aan te brengen. Door op deze manieren met zijn materiaal om te gaan, probeert hij als het ware de ruimtelijkheid die gevangen wordt in tweedimensionale beelden weer te bevrijden. Voor een van zijn laatste werken vermaalt Kievits oude foto's om vervolgens met de pulp ervan een lijst te maken. Het beeld is tegelijk afwezig en alom aanwezig – alleen niet op de plek waar wij normaliter het beeld verwachten. In een ander werk stroomt het beeld letterlijk uit de lijst waar we bij staan, om vervolgens voor de rest van de expositieduur op de grond te blijven liggen.

De expositie ‘Van binnen naar buiten, van buiten naar binnen’ is een overzicht van Kievits’ werk sinds zijn afstuderen aan ArtEZ Arnhem in 2019 en toont de ontwikkeling van zijn fotografische werk naar het onderzoeken van beeld en haar betekenis in het algemeen. 

Curator: Linda Köke

Beeld: Koen Kievits, Up near the roof all my thoughts are clear (2021)
www.koenkievits.com

Van binnen naar buiten, van buiten naar binnen

Foto's door Ben Nienhuis