It's a Lamp

01 mei 2018 t/m 31 mei 2018
It's a Lamp

Joan van Loon, It's a Lamp

Joan van Loon

Mei, etaloge/ikwillem

Joan van Loon is niet alleen een begenadigde lichttechnicus, maar hij ontwerpt en maakt ook diorama’s waarin licht een belangrijke rol speelt. De magisch belichte, met liefde en geduld gemaakte kijkkasten weerspiegelen de emoties van de maker.

De werken symboliseren ups & downs in het leven met in ieder tafereel specifieke emoties. Ze zijn gecreëerd uit liefde, boosheid en verdriet en deze emoties vinden hun plek in de diorama’s. De vele details in het werk nodigen je uit om het werk nader te bekijken.

De miniaturen zijn allemaal met de hand gemaakt vanuit de losse pols. De materialen die hij gebruikt, vindt hij meestal per toeval op de meest onverwachtste plaatsen. Zo zijn er in het werk “Stairway to enlightment” stukjes hout te zien die vroeger in Hangop (eetcafé in Willem Twee) als vloer gebruikt werden. Het hout heeft karakter, uitstraling en aantrekkingskracht en in het werk van van Loon heeft het weer een nieuwe bestemming gekregen als wand. Het kan maanden duren voordat hij het perfecte stukje materiaal tegenkomt, wat hij vervolgens bewerkt tot een waar kunstwerk waar de liefde en passie voor het materiaal en ambachtelijke kennis van afstralen.

Het werk an sich kan ook gezien worden als lamp. Op een wand of op een tafeltje of sokkel geplaatst, verspreid het werk een zacht licht waarmee de omgeving ook aangelicht wordt. Je zou de diorama’s kunnen zien als een raamvertelling die een relatie aangaan met de ruimte en omgeving waarin het werk zich bevindt. Het werk van van Loon is sfeervol en heeft een grote eigenheid.

Terug naar archief