Introspectives

08 juni 2024 t/m 21 juli 2024
Introspectives

08.06.2024 – 21.07.2024 
Opening op zaterdag 8 juni 2024

Kunstenaars: Elvis Chen – Travis Geertruida – Estebe Duin Rodrigues – Sofie de Vroed – Zoë Kouijzer- Fabio Serra – Keith (Keithly-son) Luciana – Norah Boekholt- Janicah Castillio – Stephanie de Araujo – David Bade – Tirzo Martha – Omar Martha.
Samenwerkingspartners: Willem Twee Kunstruimte, Het Curaçaosch Museum, IBB Curaçao, Connections, Bosch Parade, Sint Joost School of Art & Design.

Introspectives is een tweeluik-expositie van Willem Twee Kunstruimte en Het Curaçaosch Museum en maakt deel uit van het internationale samenwerkingsproject Jouw Hedendaagse Demonen dat door zes organisaties uit Nederland en Curaçao is ontwikkeld. Centraal staat het onderzoek naar verbinding, samenwerking en naar persoonlijke demonen. Wat gebeurt er als je meerdere kunstenaars en kunststudenten gezamenlijk nieuwe kunstwerken laat ontwikkelen? Hoe denk, maak, onderhandel je of sluit je compromissen met elkaar? Welke demonen kwellen of helpen ons?

Na een intensieve samenwerkingsperiode en collectief maakproces op Curaçao, bij Instituto Buena Bista, en in Nederland, bij Bosch Parade, geven we in Introspectives het startsein voor de volgende fase in het traject. Hierin nemen we afscheid. De kunstenaars de m on t eren: zichzelf, de demonen en de kunstwerken. Ze richten zich weer op zichzelf en verkennen wat er met ze is gebeurd. In een lege ruimte ontstaan nieuwe, persoonlijke, introspecties. De curatoren en de kunstenaars nodigen het publiek uit om mee te verkennen, reflecteren en eigen introspecties toe te voegen.

De tentoonstelling Introspectives is van zaterdag 8 juni 2024 tot en met zondag 21 juli 2024 te zien in Willem Twee Kunstruimte. De publieke opening vindt plaats op zaterdag 8 juni 2024 van 16.00 tot 18.00; de finissage vindt plaats op zondag 21 juli 2024 van 14.00 tot 16.00 en is publiekelijk toegankelijk.

Bekijk het project ook tijdens de Bosch Parade van 20 tot 23 juni 2024!  Lees hier meer informatie over de Bosch Parade.

Foto's van het werk- en denkproces op Curaçao door Omar Martha, november-december 2023.

De tentoonstelling maakt deel uit van het meerjarige samenwerkingsproject Jouw Hedendaagse Demonen tussen Bosch Parade, Willem Twee Kunstruimte, Instituto Buena Bista Curaçao, Het Curaçaosch Museum, Connections en St. Joost School of Art & Design. In dit project ontwikkelden Nederlandse en Curaçaose studenten en kunstenaars gezamenlijk een reeks nieuwe kunstwerken voor Bosch Parade. Aansluitend bij het thema van Bosch Parade 2024 -‘Hedendaagse Demonen’- verkende de groep in samenwerking met Tirzo Martha en David Bade in meerdere trajecten, locaties en in verschillende contexten een eigen thema: ‘Jouw Hedendaagse Demonen’.  De centrale vraag achter dit experimentele project is hoe verbindingen tot stand komen, als je in het maakproces streeft naar gelijkwaardigheid, ongeacht leeftijd, ervaring of cultuur. In de werkwijze van Martha en Bade krijgt het publiek bovendien een essentiële rol, niet alleen voor hun eigen werk, maar ook als leermethode bij Instituto Buena Bista en in samenwerkingsprojecten als All You Can Art.  

Het eerste traject vond plaats in het najaar van 2023 op Curaçao. Hier werd tien dagen bij Instituto Buena Bista gezamenlijk nagedacht en de eerste aanzet tot het ontwerpen van de vaartuigen voor Bosch Parade gemaakt. In online sessies zijn daarna in beide landen deze ontwerpen verder uitgewerkt, om in het volgende traject, een werkperiode van drie weken in de Tuin der Lusten van de Bosch Parade, vier vaartuigen te concretiseren. Confrontatie, Unsure, Wachten en Perspectief zullen in het weekend van 20 tot 23 juni 2024 over de Dommel varen. 

16047