If Only I Had an Organ to Appease my Congregation

02 maart 2018 t/m 25 maart 2018
If Only I Had an Organ to Appease my Congregation

Koen Baakman

2 tot en met 25 maart 2018, spiegelzaal

Koen Baakman zoekt in zijn werk manieren om ruimtes van een nieuwe context te voorzien. De omgevingen die hij creëert impliceren altijd deel te zijn van een groter geheel, waarbij er met ritualistische en dystopische beeldtaal wordt verwezen naar fictieve steden, samenzweringen of bijeenkomsten. Daarnaast zit er in het werk een sterke ondertoon van het fysiek onttrekken van de mens uit zijn omgeving. Dit uit zich in verschillende media, als tekst, geluid, fotografie, film en performance.

Letterlijk alles wat met een nauwkeurig oog wordt bekeken, wordt fascinerend. Alles wat we voor lief nemen: industriële processen, het onbewust handelen van ons lichaam, het werk van Koen opereert sterk vanuit deze optiek. Door kleine wijzigingen aan te brengen in deze bestaande structuren en deze vervolgens uit te vergroten ontstaat de vervreemding waar zijn werk grotendeels op is gebaseerd.

Baakman maakt heel bewust geen verwijzing naar tijd, of personage. Deze aspecten zijn voor hem niet van belang om tot de essentie van het vernieuwen te komen. Op den duur vertroebelt de blik ten opzichte van alles waar we bekend mee zijn, Baakman probeert dit te voorkomen.

‘Suffocating in the comfort of my old skin.’

Terug naar archief