Gracieuze Kunst

01 februari 2018 t/m 28 februari 2018
Gracieuze Kunst

Gracieuze Kunst 

Bianca Tangande

1 tot en met 28 februari 2018, etaloge/ikwillem

Bianca Tangande is een gedreven kunstenaar. Iedereen in haar buurt wordt aangestoken door het ‘heilige vuur’ waarmee ze mensen voor zich wint. Haar onvermoeibare geestdrift en onstilbare honger naar het ervaren en leren van nieuwe dingen typeren zowel haar persoon als haar werk.

Tangande is van alle (kunst)markten thuis. Sinds haar afstuderen (Breda, 1979) is ze werkzaam als performer, vormgever, docent, kunstenares, initiatiefnemer van verschillende wijkprojecten voor diverse doelgroepen.

Haar werk wordt beïnvloed door haar Indonesische en Afrikaanse afkomst. De kleuren en vormen uit deze culturen zijn terug te vinden in haar werk. Matisse, Turner en David Hockney zijn haar inspiratiebronnen, maar ook haar familie is een grote bron van begeestering en bezieling. Haar achtergrond en culturele bagage maken haar werk rijk en maken het eigenzinnig. In contact met diverse doelgroepen leerde ze dat een uiteenlopende stroom van mensen open staan en geïnteresseerd zijn in uitingsvormen van haar cultuur.

Het werk van Tangande is veelzijdig. Naast het maken en uitvoeren van muziek, dans, performances, textiele stukken en maskers behoren aquarellen, tekeningen, grafiek, fotografie en schilderingen ook tot haar uitingsvormen.

Het overkoepelende thema in haar werk zou als ‘gracieuze kunst’ samengevat kunnen worden.  Sierlijk, vloeiend en zacht. Ze heeft een vrije maar zekere hand van tekenen en schilderen. Haar aquarellen zijn fluïde, dromerig en waterig maar niet ijl. De tekeningen zijn uitgekleed tot de essentie, ontdaan van alle opsmuk en treffend. Haar schilderingen zijn vrij, expressief en sferisch.

Bianca Tangande is als een kleurige kameleon die zich voegt en verhoudt met alles wat ze in haar handen krijgt. Ze is al sinds het begin verbonden en betrokken bij de Willem Twee fabriek waar ze, naast haar rol als gastvrouw, ook al 37 jaar haar atelier heeft. Ze zet haar aandacht en vakkennis ook in voor het Grafisch Atelier waar ze een graag geziene en trouwe kunstenaar en vrijwilliger is.