Cecilia Rebergen

30 juli 2022 t/m 01 oktober 2022
Cecilia Rebergen

Cecilia Rebergen

 'Mijn werk is een samenkomst van verfijnd cultuurhistorisch onderzoek en een vloeiende worsteling met materiaal'

Tangled up in Words is de eerste grote solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Cecilia Rebergen en toont sculpturen, wandwerken en schilderijen, die voortkomen uit haar onderzoek naar schriften. 

Zes jaar geleden raakt Cecilia geboeid door het mysterieuze schrift Lineair A, dat 3000 voor Christus ontstond en tot op heden een van de oudste bekende schriften van Europa is. Het feit dat het nog steeds niet ontcijferd is intrigeert haar. Ontdaan van hun inhoudelijke betekenis – vaak lijsten van goederen een handelsovereenkomsten – vertellen de tekens een breder, universeel verhaal. Cecilia verdiept zich in de formele kenmerken, vormvariaties, ritmes en systematiek. Door de tekens steeds opnieuw na te schilderen leert ze het schrift alsof het haar eigen taal is, zonder de betekenis van de woorden te kennen. Haar fascinatie voor Lineair A mondt uit in een jarenlang onderzoek naar talloze andere schriften van over de hele wereld, die zij zich op dezelfde manier eigen maakt. Ze leert verschillen en overeenkomsten herkennen en creëert een soort taxonomie van tekens op basis van hun vorm. De schriften vormen uiteindelijk de basis van Cecilia’s sculpturale werk. De concentratie van het schilderen van de tekens komt hierin samen met de fysieke kracht en onbeheersbaarheid die uitgaat van de geplooide en in elkaar verstrikte stukken textiel, rubber en transportband. 

Cecilia Rebergen

Cecilia’s fascinatie voor schrift heeft ook een maatschappelijke en filosofische interesse. In haar praktijk en werk speelt de dualiteit tussen orde en chaos, het wilde en beheerste, het spontane en geoefende altijd een rol. Sinds het begin van de mensheid bedenken wij systemen om orde te scheppen in de wereld om ons heen. Schrift is zo’n systeem. Maar wanneer je de taal (het systeem) niet begrijpt of hier geen onderdeel van uitmaakt, dan kun je er ook verstrikt in raken. Cecilia’s werken zou je kunnen zien als een verbeelding van onze maatschappij, die meerstemmig, veranderlijk en ingewikkeld is, maar die, hoe chaotisch ook, altijd een eenheid vormt. 

De tentoonstelling laat de verschillende manieren zien waarop Cecilia schrift in ruimtelijk werk vertaalt. Het spektakelstuk is een indrukwekkende sculptuur in het midden van de Kunstruimte die zij speciaal voor deze plek maakte. 

Cecilia Rebergen woont en werkt in de omgeving van Utrecht. Zij studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Haar werk is op meerdere plekken tentoongesteld. In 2018 had zij al eerder een soloproject in de Spiegelzaal van Willem Twee en in 2017 nam ze deel aan een groepstentoonstelling van het Grafisch Atelier Den Bosch. Recentelijk realiseerde ze het sculptuurproject ‘Script of the City’ in de publieke ruimte in opdracht van de gemeente Utrecht. 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Gemeente ’s-Hertogenbosch en Stichting Stokroos. 

 

Stichting Stokroos Logo

 

7896