Bram van Helden

30 juli 2022 t/m 25 september 2022
Bram van Helden

Bram van Helden

Bram van Helden is theatermaker en kunstenaar. Zijn werk is een bijzondere samenkomst van deze twee disciplines. Van Helden bevraagt en manipuleert de wetten en codes van het theater en de beeldende kunst en vervaagt hiermee de grens tussen deze twee werelden. Waar eindigt een performance en wanneer wordt een kunstwerk performatief? 

Door het werk van Van Helden te presenteren in de Spiegelzaal van Willem Twee, verplaatst het zich letterlijk van theaterzaal naar kunstruimte. Waar je in het theater rekening houdt met een spanningsboog en de opbouw van het verhaal, wordt het werk in een kunstpresentatie statisch en staat het op zichzelf. Toch blijf je de theaterachtergrond van de kunstenaar terugzien. Van Helden maakt namelijk gebruik van bekende elementen uit het theater, zoals het rode gordijn, de tribune, duct tape en het decor; allemaal objecten die normaal gesproken ondersteunend zijn aan een voorstelling en waar de publieksfocus doorgaans niet op is gericht. Een hoofdvraag in Van Heldens artistieke praktijk is dan ook: ‘Wat verdient de aandacht?’. In de tentoonstelling ‘I know what it is… But what is it?’ worden objecten getransformeerd van assistent naar hoofdrolspeler. Dat gebeurt onder meer door ze ogenschijnlijk zelfstandig te laten bewegen of ze op een voetstuk te plaatsen. 

Van Helden studeerde aan de Tilburgse Theateracademie en behaalde een mastergraad in muziektheater aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. De technische kunstwerken in deze tentoonstelling zijn tot stand gekomen in samenwerking met theatermaker en industrieel ontwerper Thijn Kolk. 

Curator: Haiko Sleumer

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Gemeente ’s-Hertogenbosch, Plan Talentontwikkeling Brabant en Stichting Stokroos. 

LET OP: In de zomer hebben wij speciale openingstijden. Van 6 t/m 28 augustus is Willem Twee Kunstruimte geopend van woensdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur.