Beyond Printed Matter

04 juni 2022 t/m 17 juli 2022
Beyond Printed Matter

Grafiek neemt als artistiek medium een bijzondere plek in binnen de beeldende kunst. Het kent een lange traditie – van Albrecht Dürer en Hokusai tot Andy Warhol en Emma Amos – en is vandaag de dag onverminderd populair. Dat het toegankelijk is en talloze mogelijkheden biedt, draagt hier zeker aan bij. Toch kleeft aan grafiek soms ook het imago commercieel, oppervlakkig en ‘makkelijk’ te zijn: een medium voor kunstenaars en galeries om naast uniek werk goedkopere prints in oplage te verkopen. In Beyond Printed Matter tonen zeven kunstenaars het tegendeel.

Ieder op eigen wijze experimenteren ze met diverse grafische technieken, zoals zeefdrukken, linosnedes, risoprint en cyanotypie, vaak op groot formaat. De werken laten zien dat grafiek ook onderdeel kan zijn van multimediaal werk, of aan de basis kan liggen van installaties, sculpturen en schilderijen. 

De werken staan thematisch los van elkaar. Waar bij de een het grafische proces of het materiaal zelf het onderwerp wordt – zoals in het werk van Dries Segers en An Onghena & Jivan van der Ende – is het medium voor anderen uitermate geschikt voor het verbeelden van verhalen en het openen van andere werelden, zoals bij Sissel Marie Tonn en Rob Voerman. Bij Sjoerd Westbroek en Hadassah Emmerich leidde het experimenteren met reproduceerbare grafische technieken tot het maken van uniek werk. May Heek zoomt in op het grafische oppervlak om de werking van beelden als betekenisdragers te demonstreren.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Willem Twee Kunstruimte en Grafisch Atelier Den Bosch en maakt deel uit van een tweejaarlijks terugkerende reeks tentoonstellingen rondom grafiek.

Randprogramma:

Zat 18 juni, 11:00 – 13:00: Kinderatelier Grafiek
Zon 19 juni, 12:00 – 13:00: Rondleiding
Zon 26 juni, 11:30 – 13:00: Lezing Kijken naar Kunst van Nu
Zon 3 juli, 12:00 – 13:00: Rondleiding
Zat 9 juli, 11:00 – 13:00: Kinderatelier Grafiek
Zon 17 juli, 14:00 – 17:00: Finissage

Op 18 juni en 9 juli worden grafiekworkshops voor kinderen gegeven door kunstdocent Eva de Man. De workshops zijn ontwikkeld in samenwerking met Huis73.