Anouk Kruithof: the toes you step on today might be connected to the ass you're kissing tomorrow

11 maart 2023 t/m 14 mei 2023
Anouk Kruithof: the toes you step on today might be connected to the ass you're kissing tomorrow

In The toes you step on today might be connected to the ass you’re kissing tomorrow presenteert Anouk Kruithof een zowel verleidelijke als kritische totaalervaring, die bestaat uit een serie sculpturen, collages en een speciaal voor de ruimte ontwikkelde raamsticker-installatie.

Kruithof roept met haar werk de vraag op of de enorme hoeveelheid foto’s die online wordt gedeeld om maatschappelijk bewustzijn te creëren, niet eigenlijk het tegengestelde effect heeft en leidt tot sociale apathie en onverschilligheid. Ze verzamelde en rangschikte duizenden plaatjes van oceanen, fotosynthese, bacteriën, ruimteschroot en protestacties, en bracht deze samen in één krachtig fysiek beeld. Zo slaat ze met haar unieke driedimensionale beeldtaal een brug tussen de tastbare wereld en de manier waarop deze zich online manifesteert en maakt ze ons bewust van onze eigen beeldconsumptie.

De vervreemdende sculpturen – die zijn opgebouwd uit metaal en piepschuim omhulsels van elektronische apparaten – poseren als fotomodellen uit een onheilspellende toekomstwereld. Ze zijn tegelijk verleidelijk en angstaanjagend. Hun glans en kleur zijn aantrekkelijk, maar hun monsterlijke vormen lijken te waarschuwen voor de gevolgen van onze verstoorde relatie met de aarde. De gedetailleerde fotohuiden staan symbool voor de kwetsbaarheid van onze planeet, die schreeuwt om zorg, actie en verandering.

De titel van deze tentoonstelling – The toes you step on today might be connected to the ass you’re kissing tomorrow – verwijst naar een protestbord uit een van de duizenden foto’s van protestacties die tussen 2017 en 2022 wereldwijd plaatsvonden. Samen met een team van assistenten verzamelde Kruithof deze foto’s en knipte vervolgens met de hand alleen de protestborden uit. De enorme hoeveelheid strijdbare teksten vormen de basis voor de twee reusachtige collages van gebalde vuisten en de indrukwekkende raaminstallatie. Voor de laatste vergrootte Kruithof de beelden sterk uit waardoor een rijke schakering aan abstracte pixelbeelden ontstaat, die de gehele Kunstruimte onderdompelen in een kleurrijk licht.

Kruithof wil ons met haar werk actief laten nadenken over ons eigen handelen. Door met duizelingwekkend veel details een nieuw beeld te maken laat ze zien dat, hoewel de invloed van een individu nihil lijkt, het effect groot kan zijn als mensen massaal in actie komen.

De raamstickers zijn gesponsord door drukkerij Boer & Van Wijk.