Orkest van de Achttiende Eeuw

Passione (in de Grote Kerk)

Haydn en Mozart waren beiden kenners (in hun muziek en hun leven) van menselijke passies: verheven, liefdevol, gewelddadig, onzeker, spiritueel en seculier.

Bestel tickets
Datum 3-04
Prijs € 34,50
Locatie Grote Kerk
Zaal Grote Kerk
Orkest van de Achttiende Eeuw

Bestel tickets

 ‘Passione’ is een reis door de uitersten van het menselijk gevoel. De ouverture van Haydns eerste oratorium, Il ritorno di Tobia, is een briljante studie in contrasten, van somber voorgevoel tot duizelingwekkende virtuositeit. Het eindigt met een harmonische ambivalentie waar menig wenkbrauw van opgetrokken zal worden. 

Mozarts tedere uitingen in zijn vroege concert-aria Alcandro, lo confesso waren zijn eerste knipogen naar de sopraan Aloysia Weber, op wie hij al snel verliefd werd. Haydns Passione-symfonie is een seculier werk met een theatrale herkomst, dat later zijn naam kreeg vanwege een uitvoering in Passietijd kort nadat het verbod op wereldlijke muziek was opgeheven. Het serieuze contrasteert met het buffo in de fijnste Haydn-stijl. Twee meesterwerken van Mozart vervolledigen het programma: zijn verbluffende Ch’io mi scordi di te voor sopraan en piano obbligato, dat een onwrikbare, liefdevolle loyaliteit uitdrukt in het aangezicht van grote tegenspoed, en zijn laatste Weense pianoconcert in C majeur: een stuk dat licht en schaduw, verdriet en vreugde perfect in evenwicht houdt, en eindigt in een diepe, glorieuze bevestiging. 

Datum 03-04
Tijd 20:00
Locatie Grote Kerk
Zaal Grote Kerk