Maat Saxofoonkwartet

No one is too small
Klassiek

(i.h.k.v. het Emmy Verhey Festival)

Tickets
Datum 15-09
Prijs € 12,00
Locatie Toonzaal
Zaal Foyer, Toonzaal
Maat Saxofoonkwartet

Maat Saxophone Quartet

Maat Saxophone Quartet is een Nederlands/Portugees kwartet gevestigd in Amsterdam, dat een unieke persoonlijkheid toevoegt aan elk programma, van fado tot nieuwe muziek. Maat is de winnaar van de meest prestigieuze klassieke competitie in Portugal, "Prémio Jovens Músicos" (2018), en van de "Dutch Classical Talent Award" (2022).

Hun visie als groep is het creëren van hoogwaardige uitvoeringen die klassieke muziek vieren, mensen uitnodigen om zich bewust te zijn van de wereld om hen heen, en de stem van levende kunstenaars uit diverse kunstvormen en achtergronden benadrukken. Maat treedt regelmatig op op de meest relevante Nederlandse en Portugese podia, evenals internationaal, en heeft samenwerkingen ontwikkeld met belangrijke organisaties in het Nederlandse culturele landschap, zoals Oorkaan, AYA Danstheater en Diamantfabriek. 

Sinds hun debuut (2018), als studenten van de saxofoonklas van Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam, is Maat zeer geïnteresseerd om aan nieuwe muziek te werken en samen te werken met componisten. Het ensemble heeft meer dan 20 nieuwe werken voor saxofoon in opdracht gegeven aan componisten als Luís Tinoco, Peter Vigh en Nuno Lobo.

In 2020 brachten ze hun debuut-cd "Ciudades" uit. Volgens De Luister magazine “kunnen we kort zijn over het spel van Maat: veelbelovend, duivels goed en hemels aanstekelijk in alle werken.” In 2023 brachten ze hun tweede cd "Renascer" uit, met de Portugese gitarist António Carlos Costa, waarin traditionele fado en hedendaagse muziek worden gecombineerd. Beide cd's werden uitgebracht onder het label 7 Mountain Records Amsterdam.

In 2023 gaf Maat Saxophone Quartet een concerttournee in Noordoost-Brazilië. Na een succesvolle tournee is Maat een langdurige samenwerking gestart met de universiteiten van Cariri en Pernambuco voor culturele en educatieve uitwisseling. In het seizoen 2023/2024 ging Maat in première met hun eigen multidisciplinaire productie "No one is too small" over het onderwerp klimaatverandering, met nieuwe muziek van 6 componisten, lichtinstallatie, schilderijen en theater. "No one is too small" werd genomineerd als een van de beste "groene voorstellingen" in Nederland in 2023 door GleveriD en droeg bij aan de aanplant van 1.212 bomen. In 2024 brachten ze hun derde cd

"No one is too small" uit op 7 Mountain Records. In het seizoen 2024/2025 zal Maat Saxophone Quartet een nieuwe virtuele opera "Metamorphosis" in première brengen, gebaseerd op het boek van Franz Kafka, met theatergezelschap Diamantfabriek. Ze zullen ook een nieuwe productie creëren voor jong publiek met AYA Danstheater, het stuk "Takadaaap!" uitvoeren met Oorkaan in de Elbphilarmonie in Hamburg (onder andere) en internationaal optreden in Italië, Duitsland, België, Brazilië en China.

 

Daniel Ferreira - Sopraansaxofoon

Catarina Gomes - Altsaxofoon

Pedro Silva - Tenor saxofoon

Mafalda Oliveira - Bariton saxofoon

Bestel tickets

Datum 15-09
Tijd 15:30
Locatie Toonzaal
Zaal Foyer + Toonzaal