Kunst in Beeld: Dearest Fiona

in samenwerking met Verkadefabriek
Beeldende kunst, Film / Documentaire

met inleidende lezing door Marie-jose Eijkemans

Tickets via Verkadefabriek
Datum 14-06
Prijs €8,- tot €11,50
Locatie Verkadefabriek
Zaal Clubzaal
Kunst in Beeld: Dearest Fiona

Kunst in Beeld: Dearest Fiona
Met inleiding door Marie José Eijkemans 

Vrijdag 14 juni 2024, 19.30 tot 22.00 – Clubzaal Verkadefabriek 

In 2024 starten Verkadefabriek en Willem Twee Kunstruimte met de film- en lezingreeks Kunst in Beeld. Enkele keren per jaar tonen we een film die licht werpt op de moderne kunstwereld. Elke film vangt aan met een korte inleiding door Marie José Eijkemans.  

Tijdens de tweede editie van Kunst in Beeld bekijken we gezamenlijk de film Dearest Fiona. Een van de eerste beelden: een meisje met een oer-Hollands mutsje kijkt je nieuwsgierig aan. Ze is ruim honderd jaar geleden gefilmd, en toch lijkt het alsof ze naast je staat. Fiona Tan ontdekte het beeld in de collectie van Eye Filmmuseum, waar ze stuitte op oude, deels ingekleurde, documentaire filmopnamen van Nederland tussen 1900 en 1930. 
In Dearest Fiona zijn ze gemonteerd tot een panorama van dorps- en stadsleven, visserij, landbouw en industrialisering. Speelse momenten staan naast zware handarbeid, oogst en overstroming. Vooral door de mensen komt de van subtiel geluid voorziene beeldenstroom heel dichtbij. Tegelijkertijd leest een stem teruggevonden brieven voor die Tans Indonesisch-Chinese vader haar eind jaren tachtig vanuit Australië schreef toen zij in Nederland studeerde. Moeiteloos schakelt hij tussen familieberichten en gedachten over het wereldnieuws en kolonialisme.
De onorthodoxe combinatie van die brieven en de oude beelden van Nederland vormt een intrigerende ervaring – intiem en persoonlijk, met een wijde blik. Tan nodigt zo uit tot bespiegelingen over tijd en geschiedenis, onze plaats in de wereld en wie wij zijn.

In de inleidende lezing schetst Marie José Eijkemans het kleurrijke kunstklimaat van het New York van 1917, waar zowel vrouwen als mannen de grenzen van de moderne kunst opzochten. Het is de tijd van het dadaïsme en van readymades, van performende kunstenaars met een BH van blikjes, over liefde en kift.  

Over Marie José Eijkemans 

Marie José Eijkemans verzorgt lezingen, cursussen en “proeverijen” over kunst. 

Als je kunst van nu verbindt met kunst van toen of met andere kunstdisciplines dan verbreed je  je kijk en daarmee je vocabulaire over hedendaagse kunst. Het is net als bij een wijnproeverij. Als je meer smaken leert benoemen, kun je de wijn beter waarderen. Eijkemans is opgeleid als beeldend kunstenaar en heeft daarna nog een Master in Art & Architecture behaald. Van 1999 tot 2023 werkte zij bij museum De Pont als hoofd educatie. 

Praktische informatie 

Kunst in Beeld is een samenwerking tussen Willem Twee Kunstruimte en Verkadefabriek. U bent van harte welkom om op deze dag tot 17.30 uur op eigen gelegenheid de tentoonstellingen in Willem Twee Kunstruimte te bezoeken en aansluitend te genieten van een diner bij de Verkadefabriek. De lezing en film vinden plaats in de Clubzaal van de Verkadefabriek. Er is geen pauze tijdens de film.  

19.00 Zaal open 
19.30 Aanvang lezing 
20.00 Aanvang film 
21.45 Nabespreking 
22.00 Eindtijd 

Tickets zijn voor €11,50* te koop via de verkoopkanalen van de Verkadefabriek. Bij een ticket is de lezing en de film inbegrepen. 
* Voor supporters, studenten en Jaarkaarthouders van de Verkadefabriek gelden andere tarieven. 

 

Fotocredits:
Header: Still uit ‘Dearest Fiona’, 2023. Reg. Fiona Tan.
Rechts: Marie-jose Eijkemans in De Pont Museum, foto door Danielle van Broekhoven.

13903

Bestel tickets

Datum 14-06
Tijd 19:00
Locatie Verkadefabriek
Zaal Clubzaal