Jouw Hedendaagse Demonen

tentoonstelling in samenwerking met o.a. Bosch Parade en IBB Curaçao
Beeldende kunst

samenwerkingsproject tussen Curaçaose en Nederlandse kunstenaars

Gratis
Datum 8-06
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte
Zaal Kunstruimte
Jouw Hedendaagse Demonen

08.06.2024 – 21.07.2024 
Opening op zaterdag 8 juni 2024

Kunstenaars: Elvis Chen – Travis Geertruida – Susanne Khalil Yusef – Estebe Duin Rodrigues – Sofie de Vroed – Zoë Kouijzer- Fabio Serra – Keith (Keithly-son) Luciana – Norah Boekholt- Janicah Castillio – Stephanie de Araujo – David Bade – Tirzo Martha.
Samenwerkingspartners: IBB Curaçao, Bosch Parade, Willem Twee Kunstruimte, Curaçaosch Museum, Sint Joost School of Art & Design, Connections

Jouw Hedendaagse Demonen is een meerjarig samenwerkingstraject tussen Bosch Parade, Willem Twee Kunstruimte, Instituto Buena Bista Curaçao, Connections, St. Joost Academy for Art & Design en Het Curaçaosch Museum. In dit project creëren kunststudenten en kunstenaars uit beide locaties, onder begeleiding van internationaal toonaangevende kunstenaars David Bade en Tirzo Martha en een projectteam, gezamenlijk kunstwerken. 
Begeleid door Bade en Martha creëert de groep van elf kunstenaars en kunststudenten een bijzonder en uitdagend Gesamtkunstwerk rondom het thema Jouw hedendaagse demonen. Hun creatie begon met schetsen tijdens een werkperiode van twee weken op Curaçao in december 2023 en krijgt langzaam vaster vorm tijdens Teams-meetings en brainstormsessies op afstand. In de Tuin der Lusten bij Bosch Parade in mei en juni 2024 zullen deze schetsen en ideeën fysieke gestalte aannemen. Deze worden gepresenteerd te water tijdens Bosch Parade 2024 en vinden vervolgens hun plek in de expositieruimtes van Willem Twee Kunstruimte en Het Curaçaosch Museum.

David Bade en Tirzo Martha vormen een bijzonder koppel in de Nederlandse kunstwereld, met hun roots in Curaçao en een onstuitbare drang om hun talent en werkdrift met anderen te delen. Voor hun kunstwerk Jouw hedendaagse demonen werken ze samen met collega’s, studenten van St. Joost School of Art & Design en het door henzelf opgerichte Instituto Buena Bista op Curaçao en met enkele groepen uit Den Bosch (o.a. van Stichting Loods). Door iedereen gelijkwaardig deel te laten nemen aan het project, creëren ze sociale cohesie en eigenwaarde – een aanpak die naadloos aansluit bij Bosch Parade. Hoe Jouw hedendaagse demonen eruit zal komen te zien, is vooraf dan ook onduidelijk; de vorm en inhoud worden immers gezamenlijk bepaald. Het hele project vormt dan ook één groot avontuur dat landsgrenzen en gevestigde kunstbegrippen overstijgt.


De tentoonstelling Jouw Hedendaagse Demonen is van zaterdag 8 juni 2024 tot en met zondag 21 juli 2024 te zien in Willem Twee Kunstruimte. De publieke opening vindt plaats op zaterdag 8 juni 2024 van 16.00 tot 18.00. 

Bekijk het project ook tijdens de Bosch Parade van 20 tot 23 juni 2024! Lees hier meer informatie over de Bosch Parade.

14667

“Kun je iets zoeken waarvan je niet weet wat het is?” Voor David Bade is het helder: de zoektocht naar de vorm, het verhaal en de beweging van Jouw hedendaagse demonen is minstens zo belangrijk als het uiteindelijke kunstwerk. “Het is een enorm plezier om met elkaar vanuit niks te beginnen.”

Die zoektocht begon op Curaçao waar David en Tirzo zich, met jonge collega-kunstenaars en studenten van het door hen opgerichte Instituto Buena Bista en St Joost School of Art & Design, bogen over de vraag: wat zijn onze hedendaagse demonen? Het resulteerde in eerste schetsen en vier deelthema’s: perspectief, confrontatie, wachten en onzekerheid (of unsure; op Curaçao spreken veel jongeren een mix van Engels, Nederlands en Papiamentu). 

David: “In subgroepen worden die thema’s nu uitgewerkt. ‘Wachten’ refereert bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer dat op Curaçao heel anders is geregeld dan in Nederland. Daar moet je soms eindeloos wachten op een bus, als ie al rijdt. Die vibe willen we tonen in dat deel van ons kunstwerk.”

Want dat Jouw hedendaagse demonen uit verschillende delen zal bestaan, is al wel duidelijk. David: “Ja, het wordt een mini-vloot, een eskader van vaartuigen met een gezamenlijke compositie en choreografie van beweging en geluid. Het wordt één geheel dat in een paar minuten een heel verhaal vertelt. Hoe we dat verhaal gaan verbeelden, bepalen we samen in de fase die we nu ingaan.”

Tijdens deze fase zal de zoektocht landen in een werkplaats, ergens in de buurt van Den Bosch. En vanaf mei in de Tuin der Lusten, aan de Citadel. David: “Daar gaan we dan ontmoetingen organiseren met groepen enthousiastelingen die mee willen doen. Want ook participatie is een wezenlijk onderdeel van Jouw hedendaagse demonen; er allerlei mensen bij betrekken die ons helpen om de ideeën te verwezenlijken. Zo maakt een naaigroep een enorm patchwork van textiel en plastic voor een drijvend plateau met zeemeerminnen en sirenes.”  

David: “Weet je wat het is? Wij zijn geen groep kunstenaars die een kant-en-klaar schetsontwerp hebben klaarliggen. Ons doel is juist om vanuit nieuwgierigheid en betrokkenheid tot iets nieuws te komen. Het is een gezamenlijke expeditie, vol vreugdevolle ontdekkingen. En daarbij moet je open durven te staan voor onverwachte verrassingen en afslagen. Want die verrassing of afslag is er niet voor niks.”

14668