Verhuurhuur bij ons een ruimte

Kunstruimte Boschdijkstraat 100

WILLEM TWEE kunstruimte is een platform en presentatie plek voor talentvolle makers en gearriveerde (inter)nationaal bekende kunstenaars. We bieden kunstenaars een dynamische plek waar hun werk wordt gepresenteerd aan een zo groot mogelijk publiek.

WILLEM TWEE kunstruimte werkt samen met musea en brengt relevante, bijzondere tentoonstellingen in huis onder de aandacht op een toegankelijke manier. De curator werkt regelmatig samen met gastcuratoren en tentoonstellingsmakers. We stimuleren samenwerkingsverbanden met een multidisciplinair karakter en er is extra aandacht voor ‘jonge’ en vernieuwende kunst.

Profielschets
WILLEM TWEE kunstruimte biedt onderdak aan professionele kunstenaars, muzikanten, architecten, vormgevers, ontwerpers, filmers en werkplaatsen die bijdragen aan de doelstelling van de organisatie: ontmoeten, ontwikkelen en vernieuwen in kunst.

Onze profilering ziet er als volgt uit:
– het stimuleren van jonge en/of vernieuwende kunst;
– het werken naar een multidisciplinair karakter;
– het stimuleren van innovatief cultureel ondernemerschap;
– het stimuleren van het publieksbereik;
– zowel lokaal effectief als bovenlokaal en nationaal zichtbaar.

Selectiecriteria exposeren
De vaste curator en gastcuratoren selecteren volgens onderstaande criteria. Leidend hierin is dat de projecten een bijdrage leveren aan de hedendaagse beeldende kunst en het culturele klimaat van ’s-Hertogenbosch e.o. en aan de doelstelling van WILLEM TWEE, muziek en beeldende kunst in het bijzonder.

Selectiecriteria zijn:
1. Artistieke kwaliteit en beeldende kracht van de projecten moeten in lijn met de doelstelling zijn;
2. Een bijzondere component (onderscheidend, onderzoekend, overschrijdend, experimenteel element in het voorstel) wat impact sorteert;
3. Praktische uitvoerbaarheid en financiële haalbaarheid;
4. Actueel werk wat communiceert met het publiek en past het binnen het dynamische karakter van de WILLEM TWEE, muziek en beeldende kunst;
5. Ondernemendheid van de kunstenaar(s), gericht op verkoop van werk;
6. De (gast)curator(en) worden bijgestaan en geadviseerd door een Kunst Advies Commissie die gemiddeld vier keer per jaar bij elkaar komt.

Expositieruimtes
WILLEM TWEE kunstruimte heeft diverse presentatieruimtes verdeeld in het gebouw Willem II Fabriek: de Grote Ruimte, de Spiegelzaal, Ruimte Audiovisuele Kunst (RAK) en de Etaloge.

Op de eerste etage is de Grote Ruimte. Kenmerkend is een grit van groene stalen kolommen en zijn industriële karakter. Presentaties in de Grote Ruimte worden gecureerd door de vaste curator. We streven ernaar om regelmatig een spraakmakende tentoonstelling(en) van een kunstenaar(s) die internationale bekendheid geniet(en), te organiseren. De viewing space voor film, de Ruimte Audiovisuele Kunst (RAK) bevindt zich tevens op de eerste verdieping.

 

Op de begane grond is de Spiegelzaal, een lange tentoonstellingswand achter gehard glas die geschikt is voor tweedimensionaal werk. Presentaties in de Spiegelzaal worden gecureerd door jonge gastcuratoren, zoals tentoonstellingsmakers en/of kunstenaars. De tentoonstellingen in de Spiegelwand hebben een dynamisch karakter en hebben een kortere omlooptijd (ongeveer 2-4 weken).
Tot slot is er nog de Etaloge. De vroegere portiersloge is getransformeerd tot een interne etalage waar maandelijks een andere kunstenaar uit de Willem II Ateliers exposeert.

 

Op de locatie van de WILLEM TWEE concertzaal (voorheen Muziekcentrum de Toonzaal) is er ook een presentatieplek: TOONT. Aan de wanden in de foyer  maken jaarlijks twee (vers)afgestudeerde kunstenaars een half jaar de kans om hun werk te presenteren.

Experiment en kwaliteit
De WILLEM TWEE kunstruimte realiseert ongeveer 8 grotere presentaties per jaar in de Grote Ruimte en RAK (Ruimte voor Audiovisuele Kunsten). In de Spiegelzaal realiseren we jaarlijks ± 15 tentoonstellingen. Alle presentaties en tentoonstellingen zijn gericht op (vernieuwende) kunst van een hoogwaardige artistieke kwaliteit.
De tentoonstellingsplekken zijn bedoeld om ruimte te bieden aan talentvolle makers en gearriveerde (inter)nationaal bekende kunstenaars. WILLEM TWEE kunstruimte is een plek voor innovatie en experiment.

Onderdeel van de vaste programmering zijn presentaties van onder andere: kunstacademie AKV|St. Joost, Kunstnacht Den Bosch, November Music, Playful Arts Festival, FAQ Festival, Festival Cement en een expositie met huisgenoten.

Curator en gastcuratoren
De gastcuratoren werven deelnemende kunstenaars middels hun eigen netwerk en door middel van een open call systeem via social media en deze website. De voorkeur gaat uit naar kunstenaars uit ’s-Hertogenbosch en omgeving, maar ook daarbuiten.

Specificaties van de verschillende expositieruimtes
De Grote Ruimte heeft drie lange presentatiewanden en kent de afmetingen van 22,8  x 19 x 4,25 meter (l x b x h), zeg. ± 385 m2. De Grote Ruimte is geschikt voor tentoonstellingen met twee- en driedimensionaal werk.

RAK is een smalle ruimte voor presentaties van audiovisuele werken en producties zoals films, animatie, installaties en overige multimediale producties. De ruimte meet:  8 x 4,30 x 4,25 meter (l x b x h). Er is een Full HD Optima EH500 beamer op vast locatie (achterwand) aanwezig, en een Op- en doorzicht scherm van 305 x 175 cm. Er zijn 2 vaste wanden en energiezuinige tl verlichting in de ruimte aanwezig. De ruimte is akoestisch aangepast met zwart verduistering gordijn en donker grijze vloerbedekking. Er kunnen ± 30 zitplaatsen gecreëerd worden net moderne kunststof stoelen met rug- en armleuning.

De Spiegelzaal op de begane grond huisvest een lange tentoonstellingswand achter gehard glas van L 25 x H 4.50 m. Deze ruimte is met name geschikt voor 2 dimensionaal werk. De Spiegelzaal is een publieke ontmoeting- en werk ruimte met aangrenzende horeca ruimte.

Willem Twee kunstruimte en poppodium zijn beide op hetzelfde adres gevestigd: Boschdijkstraat 100. Er zijn drie parkeerplaatsen in de directe omgeving en een openbare fietsenstalling. 

Route

Openbaar vervoer
Vanaf het NS-station ‘s-Hertogenbosch loop je in ongeveer 10 minuten via de Boschveldweg naar Willem Twee kunstruimte en Willem Twee poppodium. De stad ‘s-Hertogenbosch is aangesloten op het NS-nachtnet. Check hier de actuele vertrek en aankomsttijden van trein en bus: ns.nl

Parkeren
In de directe omgeving zijn drie parkeerplaatsen in beheer van de Verkadefabriek; P1, P2 en P3. Let wel: meestal is er voldoende ruimte, maar bij heel grote drukte kunnen deze drie parkeerterreinen vol raken. Parkeren in de buurt is heel beperkt mogelijk en er wordt streng gecontroleerd. Houd daar rekening mee.

P1 & P2Kosten: 50 cent per 20 minuten. Betalen: Chipknip (bij de slagboom) of contant (bij de betaalautomaat in de hal van de Verkadefabriek). Let op! Na sluitingstijd van de Verkadefabriek worden P1 en P2 afgesloten.
P3Kosten: 50 cent per 20 minuten. Betalen: Pin (bij de betaalautomaat op het terrein) of contant (bij de betaalautomaat in de hal van de Verkadefabriek). 24 uur per dag open.

Rolstoelvriendelijke ruimtes
Alle locaties die behoren tot Willem Twee muziek en beeldende kunst zijn uitstekend toegankelijk voor rolstoelen en beschikken over toiletruimten voor minder validen.
De kunstruimte op de eerste etage is met een lift te bereiken.
Het poppodium beschikt bij de entree over een ramp voor rolstoelgebruikers. In de zaal kunnen rolstoelen aan de zijkanten staan. Daar zijn de zichtlijnen voor invaliden het beste. Geef wel even van te voren aan dat u langskomt, zo kunnen wij ervoor zorgen dat we goed zijn voorbereid en uw verblijf zo aangenaam mogelijk kunnen maken.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.