kassa

Specs analoge studio’s

Technical information

De bijzondere Studio di Fonologia Milaan van de Italiaanse nationale radio RAI (1954-1983) heeft model gestaan voor de basis van onze studio: rekken met meetapparatuur (toongenerators, filters, modulatoren), bandrecorders, audio mengtafels etc. Dit verklaart onze bewuste keuze voor meetapparatuur; tijdens het begin van de electronische muziek waren er nog geen synthesizers en gebruikte men meetapparatuur van de radiotechnici voor het genereren van de nieuwe klanken. Men bewerkte en monteerde die klanken dan met behulp van bandrecorders.

De voordelen van het gebruik van meetapparatuur ten opzichte van de analoge modulaire synthesizers zijn nauwkeurigheid, stabiliteit en een veel breder frequentiebereik.
De voordelen van het werken met een uitgebreide analoge studio ten opzichte van het werken met een computer ligt hem in de grotere inzichtelijkheid van het werkproces (klanksynthese en compositie) en in de diepte en rijkdom van de klanken. Doormiddel van kabels worden de diverse functies met elkaar verbonden in elk denkbare configuratie. Dit resulteert uiteindelijk steeds in een uniek klankpalet van de gebruiker. Ook het per ongeluk ontdekken van inspirerende klanken (serendipity) is bijna inherent aan dit type studio.

Toch is er ook een analoge synthesizer in de studio, maar dan wel meteen een goede: de ARP 2600. Absoluut uniek is de beschikbaarheid en toepassing van 2 analoge computers; analoge modulaire sound engineering machines waarmee real-time simulaties kunnen worden gemaakt van trillingen, resonatoren, golfvorm syntheses etc. De signalen uit deze machines kunnen op elke willekeurige wijze worden geïntegreerd in de studio.
Ten slotte heeft deze studio een aantal analoge electronische instrumenten uit de bio-electrische en nucleaire onderzoekswereld: een NIMBIN en Lock-in Amplifiers. Ook deze instrumenten staan garant voor unieke klanken; ze zijn direct de lievelingen van de studiogebruikers.

Uiteraard kan alles digitaal worden opgenomen: via een Focusrite geluidskaart naar Reaper (multi-track opname software) op een Mac.

Technische instrumentatie informatie is te vinden in deze PDF (english)
Informatie/vragen? mail: hanskulk@willem-twee.nl

 

 

 

 

 

Klik op de bovenstaande foto voor 3D

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.