Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
do 09 jul t/m zo 08 dec 2019

Wie We Zijn

locatie: kunstruimte
zaal: spiegelzaal

spiegelzaal | 15 november t/m 8 december 2019, tijdens World Press Photo Den Bosch
Beeld: Louise Honée, We Love Where We Live, Caden 2017

Wie We Zijn
Door de komst van de fotografie is het mogelijk de wereld om ons heen en de mens in deze wereld realistisch weer te geven. Daarbij speelt de keuze van de fotograaf een grote rol. Met de keuze van het moment, belichting, positie, uitsnede etc. kleurt hij ons beeld. In Wie We Zijn brengen 4 fotografen in vier uiteenlopende projecten afwijkende en aangepaste manieren van leven in beeld. Daarmee verrijken ze het totaalbeeld van de mensen die wij zijn.

Documentaire fotografie
De deelnemende fotografen in deze foto expositie tonen series die gezien kunnen worden als een tijdsdocument. De mensen en plaatsen verbeeld in de foto’s vertellen een verhaal. De series zijn geen maatschappijkritische statements als wel registraties van uitzonderlijke of bijzondere levenswijzen. Ze laten ons soms de achter- of onderkant van de samenleving zien maar verbeelden daarnaast ook de optimistische en hoopvolle kant van het leven.

De deelnemende fotografen zijn allen alumni fotografen van de Foto Academie.

Louise Honée laat in de serie We Love Where We Live zien hoe kinderen uit een arme mijnstreek in West Virginia, Amerika ondanks de economische en maatschappelijke problemen, warmtevol en geborgen opgroeien. Een ontluisterend maar tegelijkertijd ook liefdevol beeld van opgroeiende jongeren in een kansarme omgeving.

Charlotte Odijk portretteert het leven van Warner, een jongen die de Ziekte van Batten heeft. Dit is een zeldzame, fatale stofwisselingsziekte die op vrij jonge leeftijd begint met onder andere het verlies van gezichtsvermogen. Odijk geeft op een betrokken en respectvolle wijze een inkijkje in het dagelijks leven van Warner.

Marijke Stroucken reist voor haar project Where they belong naar afgelegen gebieden die extreem dunbevolkt zijn, op zoek naar de mensen die zijn gebleven. Ze combineert bijzondere portretten van mensen met een portret van de woonomgeving. Ze dwaalt met open blik door het lege landschap en onderzoekt de identiteit van de mens in verhouding tot hun omgeving.

Leander Varenkamp toont indrukwekkende zwart/wit portretten van Burrnesha’s, beter bekend als Sworn Virgins. Albanese vrouwen die om verschillende redenen de ‘keuze’ hebben gemaakt om als man door het leven te gaan. Een intrigerende traditie die op het punt van uitsterven staat.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.