Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee toonzaal
zo 19 sep

We’ll never let you down – opera

open:13:45
start:14:30
locatie: toonzaal
zaal: toonzaal

De cello-opera “We’ll Never Let You Down” volgt twee goede vrienden van de befaamde celliste Jacqueline du Pré, één van de grootste cellisten van haar tijd. Ze overleed op 42-jarige leeftijd aan de ziekte multiple sclerose. In dit drieluik kijken twee oude vrienden van Jackie met lede ogen toe hoe herinneringen aan hun liefdevolle, talentvolle vriendin na haar dood schaamteloos worden bezoedeld door roddel en achterklap.

Over Jacqueline du Pré
Jacqueline du Pré (1945–1987) speelde al op zeer jonge leeftijd met de beroemdste orkesten en de grootste dirigenten. De opname die zij op 20-jarige leeftijd maakte van het celloconcert van Elgar geldt een halve eeuw later voor velen nog steeds als de referentie. In 1966 ontmoette Jacqueline een ander muzikaal wonderkind: de pianist, later ook dirigent, Daniel Barenboim. In 1967 trouwden ze in Jeruzalem, waarvoor Jackie overging tot het jodendom. Vaak traden zij samen op, waarbij Barenboim dirigeerde of piano speelde. Maar dan doen haar handen het niet goed meer. Het lopen wordt lastig. Ze is bang om te vallen. Ze kan haar cello niet meer bespelen, terwijl muziek haar taal is. Het duurt jaren voordat Multiple Sclerose wordt vastgesteld - ook nu nog een ernstige aandoening die grillig en tragisch kan verlopen. Geïsoleerd, thuiszittend in een rolstoel, wordt ze door intieme vrienden omringd. Haar ouders, broer en zus komen zelden langs. Misschien wil ze hen ook niet meer zien omdat haar familie haar heeft verteld dat haar ziekte een straf van God is; de straf voor haar bekering tot het Joodse geloof. Veertien jaar na het begin van haar ziekte overlijdt Jacqueline du Pré, nog maar 42 jaar oud.


Doris Hochscheid studeerde bij Dmitri Ferschtman in Amsterdam, Melissa Phelps in Londen en Philippe Muller in Parijs. Tijdens het Tanglewood Festival werd zij tweemaal onderscheiden met de ‘Prize for an outstanding cellist’.

Mattijs van de Woerd studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam. Hij is onderscheiden met de Vriendenkrans van het Concertgebouw (2001) en winnaar van de Wigmore Hall International Song Competition (2003).

Frans van Ruth studeerde piano en kamermuziek bij Herman Uhlhorn en Eli Goren. Tijdens de Hugo Wolf Wettbewerb van 1987 ontving hij een speciale liedbegeleidersprijs. Hij was docent kamermuziek en liedinterpretatie aan het Conservatorium van Amsterdam

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.