Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee poppodium
do 27 feb t/m vr 07 jun 2019

The FATAL FLOWERS – #FF2019 – Reunion Tour

open:20:00
start:21:00
genre:Indie - Rock - Pop
locatie: poppodium
zaal: grote zaal

Let op: alleen tickets gekocht via deze website van Willem Twee geven garantie op toegang tot dit event! Tickets aangeschaft via andere kanalen kunnen geblokkeerd worden.
Weetwaarjekoopt.nl

(tenzij je natuurlijk graag veel teveel betaalt…)


‘When Hell freezes over’, zeggen de Amerikanen bij onmogelijk geachte wensdromen over reünies van favoriete bands uit het verleden. Alleen als de hel bevriest, gaat het gebeuren. Dat mag zo geweest zijn bij The Eagles, maar bepaald niet bij de legendarische Amsterdamse gitaarrockband Fatal Flowers. Die hadden na bijna 30 jaar slechts wat licht aandringen nodig voor hun nooit meer verwachte reünie. De Flowers gaan in juni op een uitgebreide reünietoer, met de kick-off op Dauwpop in Hellendoorn en doen daarbij ook Willem Twee Poppodium aan op 6 juni. Een gitaarrevival hangt ons boven het hoofd.

The Fatal Flowers – vaak ook geschreven zonder lidwoord – behoorden van midden tot en met eind jaren tachtig tot de protagonisten van de Amsterdamse ‘gitaarschool’, door sommigen wel de Amsterdamse ‘gitaarmaffia’ werd genoemd. Direct na de doombands uit de eerste helft van dat decennium grepen ze terug op de kracht van opbeurende melodieuze rocksongs, met invloeden uit de tegelijkertijd lopende Paisley Underground, maar ook uit de ‘70s New Yorkse punk- en new wave-scene en de Engelse pubrock.
De band was ambitieus, werkte er met een voor die tijd ondenkbaar arbeidsethos aan en nam platen op in het buitenland met beroemde producers als Craig Leon (Blondie), Vic Maile (Dr. Feelgood en Motörhead) en Bowie-gitarist Mick Ronson. Met laatstgenoemde zelfs tweemaal. Ze stonden in 1987 op Pinkpop, in de tijd dat maar een Nederlandse band per jaar dat mocht. Ze sleepten een zilveren harp en twee Edisons in de wacht ver voor de tijd van de wildgroei aan (sub)categorieën. Toch gaven ze er de brui aan in 1990, het jaar waarin ze zelfs in het vermaarde ZDF-programma Rockpallast stonden. Hun livereputatie was sowieso gigantisch. Met recht een legende.

All work and no play makes Jack a dull boy, zo opende het persbericht dat hun stoppen destijds aankondigde. Dit eeuwenoude gezegde, dat ook in de film The Shining een scharnierfunctie vervulde, wees op onverwerkte frustraties na het vele harde werk. Einde oefening. De erfenis: een met drie albums gevuld cv, oké drieënhalf met het aan alles voorafgaande minialbum Fatal Flowers (1985). Bekendste single was Younger Days, titeltrack van het officiële debuut uit 1986. Rolling Stone sterjournalist David Fricke wijdde een toprecensie aan dat album. Daarna volgden de twee met Ronson gemaakte albums Johnny D. Is Back! (1988) en Pleasure Ground (1990). Eerstgenoemde is blijkens een recente lijst in het blad Lust For Life nog altijd een onverbiddelijke klassieker voor de critici. De reünie van The Fatal Flowers gaat plaatsgrijpen in de laatste line-up, die van Pleasure Ground. Dat is met enerzijds oprichters zanger/gitarist Richard Janssen en drummer Henk Jonkers plus anderzijds sologitarist Robin Berlijn en bassist Geert de Groot. Van zwanenzang naar wedergeboorte.

DE ONVERWACHTE REÜNIE

‘Stop The Presses,’ om met een tekstregel uit Johnny D. Is Back! te spreken. Dit is groot nieuws, de terugkeer van The Fatal Flowers. Hoofdverantwoordelijke voor de terugkeer van de gitaarrockers is Frank Satink, festivaldirecteur van Dauwpop. Op dat festival zal dan ook de première plaatsvinden. Dat eerste optreden valt samen met het 25-jarige jubileum van Dauwpop. Hell freezes over in Hellendoorn, hoe toepasselijk is dat?

Wat de reünie gaat brengen, is nog onduidelijk. Het oude werk wordt weer ingestudeerd. Maar zal er ook iets
nieuws komen? Henk Jonkers (drums) weet het niet maar sluit het niet uit: ‘Het zou zomaar kunnen.’ Richard Janssen (zang/gitaar) sluit zich bij hem aan met een verwijzing naar het verleden. ‘In een oefenruimte kan van alles gebeuren. Pleasure Ground is ook zo tot stand gekomen. We kunnen allemaal schrijven. Dat kan nu weer zo gaan.’

6 juni staan The Fatal Flowers bij Willem Twee Poppodium.

LINE-UP:
Richard Janssen: zang, gitaar
Henk Jonkers: drums
Robin Berlijn: sologitaar
Geert de Groot: basgitaar

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.