kassa
za 24 feb 2018

Taurus Quartet

Concertzaal

open:19:30
start:20:15
locatie: concertzaal
zaal: Concertzaal

Hongarije en Moravië, bronnen van getalenteerde en bevlogen straat-artiesten en folklore, hebben altijd een sterke aantrekkingskracht gehad op componisten, zowel in de klassieke en romantische periode als tot diep in de twintigste eeuw. In dit bijzondere programma doorloopt het Taurus Quartet één etmaal aan de hand van vier componisten uit verschillende tijdperken, maar allen verbonden met de folklore uit hun geboortegrond.

Haydn zag de zon opgaan als hij ‘s ochtends uit de oostelijke vensters van het Kasteel Esterhazy over de de Hongaarse vlaktes uitkeek. Dit kwartet van Haydn dankt zijn naam aan het prachtige eerste thema waarin de viool als de zon ten hemel stijgt. Gecomponeerd in de klassieke stijl is het werk doordrenkt met invloeden uit de Balkan; de sensuele syncopaties en chromatiek in het trio en de spetterende finale vol spontaniteit en energie.

In zijn stervensjaar schrijft de Moraviër Janáček een muzikale weerslag van de 600 brieven geschreven aan zijn levenslange grote platonische liefde, de 38 jaar jongere Kamila. De ex- tremen die hier weerklinken zijn overweldigend. Verliefd, verworpen, volhardend, verscheurd,... nog nooit eerder klonken pijn, verdriet en woede, maar ook pure verliefdheid, tederheid en extase zo menselijk en direct in klassieke muziek. Het eerste strijkkwartet van Ligeti is nog steeds geconcipieerd in de ban van de folklore van zijn vaderland Hongarije en sluit aan bij de kwartetten van Bartók, maar we kunnen nu al een glimp opvangen van de sublieme innerlijke landschappen, die zich later zullen onthullen. In zeventien aan elkaar gecomponeerde delen transformeert hij het muzikale materiaal van dageraad tot nacht... Métamorphoses nocturnes... En tot slot Kurtag, de grootmeester van muzikale miniaturen, is de auteur de nachtwake in dit programma. Met deze twaalf wonderschone arden, de Microludes, raakt hij de essentie van de muziek. Op voorwaarde dat zowel musici als publiek betrokken zijn met een optimale aandacht en intensiteit, ontstaat er een verbijsterende ervaring; dat je met drie woorden soms meer kan zeggen dan in een heel boek. Dit is moderne muziek die je raakt tot in het diepst van je ziel.

Haydn: Strijkkwartet No. 63 in Bes “Zonsopgang”, Op. 76, No. 4
Janácek: Strijkkwartet no. 2, “Intieme Briefe”
Ligeti: Strijkkwartet no. 1 “Métamorphoses nocturnes”
Kurtag: 12 Microludes, op. 13 “Hommage à Mihály András”

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.