Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee toonzaal
vr 04 dec t/m zo 25 okt 2020

Swingend en zwoel: muziek van Gershwin

Lukas Huisman & Ivo Delaere

open:10:15
start:11:00
locatie: toonzaal
zaal: toonzaal
Swingende en zwoele muziek als medicijn om een periode zonder concerten door te komen. Zo ontdekte pianist Lukas Huisman eerder dit jaar prachtige bundels korte stukken Michael Finissy, die zijn gebaseerd op liederen van George Gershwin.

 

Lukas Huisman is een toonaangevende pianist op het gebied van muziek van 1900 en besteedde iedere vrije minuut aan deze bijzondere bewerkingen. Met Ivo Delaere speelt hij bovendien de spectaculaire bewerkingen voor piano vierhandig die Gershwin van I've got Rhythm heeft gemaakt. Alvast een voorproefje van hoe de bewerkingen van Finissy klinken? De componist vertelt:
'Deze arrangementen proberen niet de geest, klank of textuur van Gershwin's liedjes te herscheppen zoals hij zich ze had voorgesteld of voor het eerst had gehoord. Naar aanleiding van eerdere interpretaties van Fred Astaire, Judy Garland en Ella Fitzgerald personaliseren ze zijn melodieën om ze aan te passen aan scenario's en emoties die kennelijk enigszins afwijken van de oorspronkelijke bedoeling. Tempo en harmonie veranderen van snel naar langzaam, licht naar donker en omgekeerd. Krachtige sentimenten worden volgzaam, ongebreidelde vreugde verandert in melancholie. Blitse zekerheid wordt omgezet in gespannen en verwarrende dubbelzinnigheid. Naïef wordt cynisch. De dag verandert in de nacht, en meisjes worden jongens. Verrassend genoeg kunnen deze grote veranderingen van karakter uitgaan van zeer kleine veranderingen in harmonie en ritme, terwijl de architectuur van de oorspronkelijke liedjes meestal onveranderd gebleven is.'
Programma:
M. Finnissy: Gershwin Arrangements
M. Finnissy: More Gershwin
G. Gershwin: I’ve got rhythm (variations for piano duo)
Uitvoerders:
Lukas Huisman (Finnissy) www.lukashuisman.be

Ivo Delaere (Gershwin; Simplexity Pianoduo) www.simplexitypianoduo.com


Vanwege de Corona maatregelen zijn er slechts 30 zitplaatsen in de zaal, verdeeld over 1 en 2 persoonstickets. 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.