Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee toonzaal
zo 04 okt

Sorabji: de Liszt van de twintigste eeuw

open:10:15
start:11:00
locatie: toonzaal
zaal: toonzaal

Speciaal voor dit concert heeft de Schotse componist en Sorabji-kenner Alistair Hinton een boeiende inleiding voorbereid. Als ontdekker van Sorabji’s muziek kent hij de muziek als geen ander. Door reisbeperkingen kan hij de inleiding helaas zelf niet geven, maar namens hem zal om 10:30 Gijs van der Meijden de inleiding presenteren.


Je zou hem de Liszt van de twintigste eeuw kunnen noemen: Kaikhosrhu Shapurji Sorabji maakte uitstapjes naar orgel en orkest, maar was in de eerste plaats pianocomponist.

 

Beiden grepen vaak terug op oude vormen en goten die in een virtuoos jasje. Maar verschil is er ook: terwijl Liszt de superster van de negentiende eeuw was, leidde Sorabji een teruggetrokken bestaan. Hij heeft zelfs veertig jaar lang verboden dat zijn stukken zonder zijn expliciete toestemming werden uitgevoerd. Beetje bij beetje wordt Sorabji nu ontdekt en wat blijkt? Hij was een unieke componist die helemaal zijn eigen weg is gegaan de woelige twintigste eeuw. Een weg van complexe ritmes, van tonaal en atonaal tegelijk, van virtuositeit en van een enorm kleurenpalet. Niet altijd even toegankelijk, maar de Toccata Seconda is juist een stuk dat wél goed is te begrijpen. De totaal verschillende delen zorgen ervoor dat je bij dit stuk van de ene verbazing in de andere valt: de Toccata Seconda is zo’n stuk waarin alles samenkomt. Het monumentale werk bestaat uit negen delen en wordt gespeeld door Abel Sánchez-Aguilera. Deze Spaanse pianist maakt in dit concert zijn Nederlandse debuut. Hij is een echte Sorabji-kenner en weet precies hoe hij alles uit dit meesterwerk moet halen.


Kaikhosrhu Shapurji Sorabji: Toccata Seconda

Abel Sánchez-Aguilera, piano

*concert met pauze
*geschatte eindtijd 14.00
ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.