kassa
Kunstruimte
do 21 jun t/m wo 22 feb 2017

Rise & Decline

Marja Sterck

open:00:00
start:00:00
einde:18:00
genre:Fotografie
locatie: Spiegelzaal

Marja Sterck heeft een fascinatie voor de natuur. Mens, dier en plant hebben haar onverdeelde belangstelling en krijgen haar onverminderde aandacht. Deze focus is in al haar werk zichtbaar, in de grote donkere portetten van jonge vrouwen, de foto’s van dode vogeltjes of kleine zwart-wit afbeeldingen van esdoorn blaadjes.

Sterck is een fotografe pur sang. Haar foto's zijn technisch perfect en esthetisch. Ze beheerst het medium en is daarmee in staat het in volle vrijheid te gebruiken. Haar foto's kunnen inkttekeningen, potloodtekeningen of monotypes zijn. Ze zoomt in totdat de nerf een geometrische grit is dat met het blote oog nauwelijks waarneembaar is. De voor- en achterkant van een tulp worden een danschoreografie en de ijle friemel blaadjes van Japanse esdoorns worden veertjes. De bloemen en planten zijn dood. Ze krijgen een nieuwe leven in Stercks foto's.

De beelden van Sterck ontstaan in de natuur maar worden gemaakt in de studio. Ze wacht niet op het juiste moment maar creëert dat. Met haar geënsceneerde beelden legt ze de nadruk op de volle kracht en tere kwetsbaarheid van alles wat leeft. Op het begin, het einde en alles er tussenin.

Stercks portretten van jonge vrouwen met gras tussen hun opgekrulde tuitlippen of met geplukte of uitgebloeide plant in hun handen, bevinden zich op het kantelpunt van leven en verval. Ze zijn een symbool van jeugdige onschuld met attributen die de vergankelijkheid van dit jonge leven symboliseren: geplukt gras, droog blad en dode plant. De meisjes zijn stekelig, bozig en krachtig. Tegelijkertijd is het gras zacht en de klaprozen fragiel.

Voor deze tentoonstelling heeft de curator een selectie gemaakt uit het rijke oeuvre van Sterck. De getoonde werken laten een overzicht zien van werk binnen het gekozen thema.

'In verval gaat alles leven.'
Marja Sterck

De fascinatie voor 'natuur' van Sterck komt niet uit de lucht vallen. Met een aantal biologen in de familie is deze belangstelling voor plant, mens en dier niet vreemd. Maar Sterck bestudeert de elementen niet als wetenschapper maar als kunstenaar. Daarmee krijgen haar foto's een andere, esthetische waarde.

Marja Sterck heeft haar atelier in de Gruyter Fabriek. Sinds haar afstuderen (1988, Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg) werkt ze in opdracht en exposeert o.a. in Gemeentemuseum Den Haag, Zaanstad en 's-Hertogenbosch.  Haar werk is opgenomen in diverse kunstcollecties.

In de Spiegelzaal toont Marja Sterck van 3 februari t/m 22 februari 2017 voornamelijk nieuw fotografisch werk.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.