Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee toonzaal
zo 24 feb 2019

Ralph van Raat

Le Sacre du Printemps om 10:30 ingeleid door Katherine Rosmalen

open:10:30
start:11:00
locatie: concertzaal
zaal: concertzaal

Het was een schok die nog dagen nadreunde in het Parijs van 1913: de première van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. De uitvoering betekende een kantelpunt in de muziekgeschiedenis, net als de rellen die uitbraken omdat de toeschouwers de vernieuwingen van Stravinsky te choquerend vonden.  Ook in het publiek die avond: de kunstenaar, ontwerper, dichter en filmmaker Jean Cocteau. Hij was diep onder de indruk van Le Sacre en zou nog vaak met Stravinsky samenwerken, onder andere aan het opera-oratorium naar de mythe Oedipus Rex. Pianist Ralph van Raat zet zich vandaag aan de prachtige pianobewerking van deze beroemde muziek.

Willem Twee en Design Museum Den Bosch slaan de handen ineen om u mee te nemen naar die bijzondere dag in het Parijs van 1913. Op zondag 24 februari kunt u zich onderdompelen in de muziek en design van die tijd. Maison van den Boer draagt zorg voor een heerlijke Franse lunch (een baguette met brie, uiensoep, Quiche Lorraine, koffie, thee, jus d’orange). Klik hier om een combiticket te bestellen.

In dit concert hoort u hoe Stravinsky niet alleen indruk maakte op Cocteau, maar ook op Louis Andriessen. Want als er één stuk is dat veel invloed heeft gehad op Louis Andriessen, is het wel Le Sacre du Printemps. Van dit meesterwerk van Stravinsky hoort u de versie voor piano solo. Vanwege de uitzonderlijke moeilijkheidsgraad wordt dit stuk zelden gespeeld. Van Andriessen zelf, die in 2019 tachtig jaar wordt, staan ook verschillende werken op het programma. Als geen andere pianist is Ralph van Raat geknipt voor dit programma; hij is specialist op het gebied van muziek vanaf 1900 en wordt geprezen vanwege zijn grote voorstellingsvermogen en het toegankelijk maken van nieuwe muziek voor het grote publiek.

Om 10:30 zal kunst- en architectuurhistoricus Katherine Rosmalen een inleiding verzorgen rondom de samenwerking tussen Igor Stravinsky en Jean Cocteau. U bent daarbij van harte welkom!

Programma:
Louis Andriessen: Rondo opus 1, Propspettive e retrospettive, Souvenirs d’Enfance, Image de Moreau
Igor Stravinsky: Le Sacre du Printemps.

 

 Stravinsky door Cocteau

 

 

 

 

Stravinskyliefhebber? Kijk ook naar het concert van Dina Ivanova op 26 maart 2019.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.