Verhuurhuur bij ons een ruimte
Concertzaal
za 17 mrt 2018

Ragazze Quartet

Concertzaal

open:19:30
start:20:15
locatie: concertzaal
zaal: Concertzaal

Muziek van o.a. Mayke Nas (wereldpremière),
Shostakovitsj, Rachmaninov en Gubaidulina

Radio Rusland is een theatraal concert door het Ragazze Quartet in samenwerking met Componist des Vaderlands Mayke Nas, schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en acteur Noël Skeulen.


Let u op: er is een voordeelticket beschikbaar voor als u het hele weekend van prachtige werken voor strijkers wilt genieten: Ragazze Quartet op zaterdag 17 maart en tweemaal het Zerkalo Quartet met Guy Danel op zondag 18 maart voor slechts € 35,- 

Voor Radio Rusland wordt de concertzaal getransformeerd naar radiostudio. In de wachtruimte van de studio zit een componist die zich voorbereidt op het geven van een speech. Hij is nerveus, schaaft aan zijn tekst, ijsbeert, wacht en luistert naar de radio. Op de verschillende zenders klinken Russische strijkkwartetten van Sjostakovitsj en Goebaidoelina, maar ook nieuwsitems, stukken praatprogramma’s en andere historische opnames.

Componist des Vaderlands Mayke Nas vervaardigt het raamwerk rondom de stukken, waar ook de wereldpremière van haar nieuwe strijkkwartet ‘Etherkwartet nr. 9’ in is ingebed. Van Goebaidoelina klinkt het tweede strijkkwartet; een kwetsbaar pareltje van lange noten die steeds verder uitwaaieren. Van Sjostakovitsj wordt het tiende strijkkwartet gespeeld; een indringend vierluik dat hij schreef in een periode dat de teugels van het Sovjetregime steeds verder gevierd werden en hij voor het eerst sinds de dood van Stalin de vrijheid voelde zich veel persoonlijker uit te drukken in zijn muziek.

Een radiostudio gesitueerd in Rusland, waar op de verschillende zenders Russische muziek of items langskomen: er klinkt een aantal bestaande Russische strijkkwartetten - zowel in hun geheel als gedeeltelijk - maar ook stukken praatprogram- ma, nieuwsitems, een onderbreking van de uitzending voor een dringende mededeling, en ard hoorspel, historische opnames et cetera. De muziek wordt zo van een rijke context voorzien: alle elementen samen behandelen de paradox tussen de enorm rijke cultuur die het land voortbrengt, en tegelijkertijd de Russische kunstenaars die al eeuwenlang hun thuisland ontvluchten. Het raamwerk voor deze avond wordt door Componist des Vaderlands Mayke Nas geschreven.

 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.