kassa
Kunstruimte
zo 28 mei t/m do 23 mrt 2017

Preppers Paradise

Kunstruimte

open:15:00
start:00:00
einde:17:00
genre:kunstinstallatie
locatie: Spiegelzaal

Art van Triest maakt objecten, installaties, tekeningen, en is performer. De elementen in zijn werk zijn herkenbaar in hun verschijningsvorm waarbij het materiaalgebruik een extra dimensie toevoegt aan het werk.

De installatie die in de Willem Twee kunstruimte te zien is bestaat uit meerdere onderdelen die samen een ‘body of art’ zijn, maar ook afzonderlijk beschouwd een zekere autonomie hebben. Een belangrijk gegeven in het werk van Van Triest is ‘gevaar en geweld’.

Zijn objecten zijn soms een letterlijke uitwerking van de titel, zoals 'Gewapend beton', een werk waarbij wapens in beton gegoten zijn. Maar door het feitelijk verbeelden van deze twee onderdelen versterken ze elkaar en wordt de boodschap erachter duidelijker. De installatie die in de Willem Twee kunstruimte te zien is bestaat uit meerdere onderdelen die samen een 'body of art' zijn, maar ook afzonderlijk beschouwd een zekere autonomie hebben. Een belangrijk gegeven in het werk van Van Triest is 'gevaar en geweld'. Een aspect wat soms bijna letterlijk ervaren wordt, wanneer je als bezoeker in zijn installatie 'Erehaag' door een rij machette's loopt, maar meestal figuurlijk zichtbaar is in zijn installaties waar machines zware blokken beton laten vallen of trillende, rammelende onderdelen elk moment dreigen los te schieten en je raken. De Kalasjnikov wordt een puzzel, de schedel een knutselwerk maar niets in zijn werk is kinderlijk of speels, integendeel.

Preppers Paradise
Zijn werk verhoudt zich tot een basale vraag: wat heeft een mens nodig om te overleven in een noodsituatie? En specifiek; welke voorbereidingen moeten in dat geval worden getroffen? Een vraag die vandaag de dag misschien wel actueler dan ooit is. Van Triest schuurt , confronteert, choqueert en bevraagt: “Preppen (prepare, voorbereiden) leidt automatisch naar het vraagstuk van de absolute basisbehoeften van de mens, wat kunnen we niet missen: eten, drinken, schone lucht, energie? Of is het juist schoonheid, kritisch denken en empathie?Wat hebben we nu eigenlijk echt nodig?"

Daarmee geeft van Triest aan dat het hem niet alleen te doen is om de feitelijke gegevens te communiceren via zijn werk, maar ook om de onderliggende angsten, behoeften en belangen bloot te leggen en ontrafelen.

De goederen die 'preppers' maken, verzamelen en opslaan hebben een ontegenzeggelijk herkenbare beeldtaal. Ze komen voort uit de sterke overtuiging dat het einde van de wereld nadert en ademen daardoor een haast militaristische effectiviteit. Volgepakte kelders en stellingkasten met dozen naast en boven elkaar opgeslagen: geordend, overzichtelijk, rechtlijnig. Er is een link tussen de denkbeelden, de structurele aanpak en de beeldtaal die hieruit voortkomt.

Een belangrijke drijfveer voor de denkbeelden van preppers is angst, gevoed door een blik op de realiteit. Het is de angst voor een distopisch toekomstbeeld dat individuen aanzet zich voor te bereiden op het onvermijdelijke. Angst die men probeert te overwinnen met voorraden; geordend opgeslagen en geïnventariseerd. Een prepper probeert controle te krijgen over zijn lot in een toekomstige situatie. Maar zijn de voorraden een sluitend antwoord op wat eventueel zal gaan gebeuren in de toekomst? Kunnen we ons eigenlijk voorbereiden op een toekomst die niet vaststaat?

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.