Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
zo 20 sep t/m zo 28 apr 2019

Plaatjes & Praatjes, Grafisch Atelier

open:09:00
start:09:00
locatie: kunstruimte
zaal: kunstruimte

Plaatjes & Praatjes
Elf kunstenaars in reactie op de Centsprent

’s-Hertogenbosch, 8 februari 2019 – Vanaf 9 maart is in de grote kunstruimte van de Willem Twee fabriek de tentoonstelling Plaatjes & Praatjes van het Grafisch Atelier Den Bosch te zien. Elf beeldend kunstenaars worden uitgedaagd om te reageren op de centsprent, de prent die meer dan 250 jaar het goedkoopste geïllustreerde drukwerk in Nederland was. De elf hedendaagse varianten van de centsprent staan centraal in de tentoonstelling.

Prenten voor een cent
Centsprenten werden gedrukt op goedkoop papier, iets groter dan het huidige A3-formaat. Ze bestonden uit één of meer afbeeldingen die meestal waren voorzien van een korte begeleidende tekst. Als voorloper van het stripverhaal vertelden de ‘plaatjes en praatjes’ een humoristisch of educatief verhaal. De onderwerpen van de centsprenten liepen dan ook enorm uiteen: van aardrijkskunde, geschiedenis, mode, moraliteiten en biologie tot reisverhalen, sprookjes, romans en toneelstukken. De centsprenten werden vaak slordig ingekleurd en door de lage prijs was de centsprent erg populair en verspreidden de verhalen zich snel.

Verhalen

Ook het werk van de elf jonge kunstenaars kenmerkt zich door het verhalende karakter. Elke kunstenaar maakt een nieuw werk geïnspireerd op een centsprent naar keuze uit het archief van de Koninklijke Bibliotheek. Van deze oorspronkelijke centsprenten worden reproducties getoond in de expositie. Voorafgaand aan de tentoonstelling werken de kunstenaars in het Grafisch Atelier Den Bosch aan hun interpretatie van de centsprent. Hier worden de kunstwerken op de nieuwe Riso machine van het Grafisch Atelier gestencildrukt in A3 formaat. Van iedere creatie wordt een beperkte oplage gedrukt, die tijdens de tentoonstelling voor een klein bedrag te koop zijn.

Deelnemende kunstenaars aan ‘Plaatjes & Praatjes’ zijn: Aafke Bouman, Rik Buter, Mélanie Corre, Astrid Florentinus, Hanna de Haan, Geran Knol, José Quintanar, Marie Reintjes, Mieke Robroeks, Rogier Roeters en Casper Verborg. Aanvullend aan het nieuwe werk tonen de kunstenaars ieder een selectie van een aantal eerder gemaakte tekeningen en schilderijen.

Activiteiten
Rondom de tentoonstelling worden een aantal activiteiten georganiseerd waaronder:

– Woensdag 13 maart om 12.30 uur: Een gratis rondleiding met het thema ‘Centsprenten/grafiek, inclusief een bezoek aan het Grafisch Atelier.

– Zondag 24 maart v.a. 11 uur: Cursus Kijken naar Kunst van Nu met ‘doorkijk-oefening’ in het Grafisch Atelier en de expositie ‘Plaatjes & Praatjes’. Kosten: €10 p/p.

Plaatjes & Praatjes: van 9 maart tot en met 28 april te zien in de Kunstruimte van de Willem Twee aan de Boschdijkstraat 100. Ma t/m vr van 09.00 – 17.30 uur, za/zo van 11.00 – 17.00 uur. Gratis toegankelijk.

Over het Grafisch Atelier
Het Grafisch Atelier Den Bosch bestaat al 35 jaar, nagenoeg op dezelfde locatie in de Willem Twee fabriek. Het is een werkplaats waar iedereen die wil werken en experimenteren met grafische technieken (zeefdruk, ets, lithografie etc.) welkom is. Kunstenaars, grafisch ontwerpers, illustratoren, amateurs en andere geïnteresseerden kunnen zes dagen per week terecht in de mooiste grafische werkplaats van Nederland om zelfstandig te werken, cursussen en workshops te volgen. Het Grafisch Atelier organiseert daarnaast jaarlijks meerdere grafische kunst exposities.

Bezoek de website van het Grafisch Atelier

Op zondag 31 maart organiseert het Grafisch Atelier Den Bosch een gratis lezing over de ‘centsprent’.

Van massamedium tot collectors item
Waar komt het verschijnsel 'centsprent' vandaan? Hoe kon het zich ontwikkelen tot massamedium en waardoor ging het teloor? Aernout G.J.M. Borms, medeauteur van het vuistdikke standaardwerk Kinderprenten, centsprenten, volksprenten, schoolprenten, heeft de antwoorden en zal ook een aantal originele centsprenten meebrengen om te bekijken.

Kunstenaars lichten toe
In het tweede deel zijn er een aantal 10-minuten gesprekjes van kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling Plaatjes & Praatjes. Zo zullen onder meer Casper Verborg, Mieke Robroeks en Jose Quintanar over hun werk en werkwijze vertellen en is er gelegenheid tot vragen stellen.

Grafisch Atelier Den Bosch, Boschdijkstraat 100 Den Bosch, inloop vanaf 14.30, aanvang lezing om 15 uur tot 17 uur, gratis toegang.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.