Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
zo 20 jun t/m zo 04 jul

Parade van onnavolgbare momenten

Jan Moerbeek en een reactie van Jeanine Vloemans

open:09:00
start:09:00
locatie: kunstruimte
zaal: grote ruimte

Vanaf zaterdag 5 juni is de tentoonstelling weer vrij te bezoeken. Reserveren voor een gratis bezoek kan via deze pagina. Het is ook mogelijk ter plekke te reserveren. 

Openingstijden:
wo-vrij 10:00-17:00 uur | za-zo 11:00-17:00 uur


Parade van onnavolgbare momenten
Jan Moerbeek en een reactie van Jeanine Vloemans

Van 8 mei t/m 4 juli 2021 presenteert Willem Twee kunstruimte een grote tentoonstelling met werk van Jan Moerbeek (Halsteren, 1947 – ‘s-Hertogenbosch, 2020). Tegelijkertijd is in dezelfde ruimte een schilderkunstige interventie van Jeanine Vloemans (Rotterdam, 1995) te zien.

De tentoonstelling, getiteld Parade van onnavolgbare momenten naar een werk van Jan Moerbeek uit 2003, is een hommage aan deze in 2020 overleden Brabantse schilder. De ruim 75 werken die hij naliet en hier voor het eerst samen worden getoond, geven inzicht in zijn veelzijdige oeuvre.

Jeanine Vloemans schildert ook, maar waar Moerbeek altijd is blijven vasthouden aan het platte vlak, worden de schilderijen van deze jonge Bossche kunstenaar steeds ruimtelijker. Haar schilderijen zijn vaak onderdeel van ruimtevullende installaties en lopen letterlijk over op de muren en het meubilair.

Hoewel compleet verschillend in stijl en techniek, vinden de werken van Moerbeek en Vloemans elkaar in hun verhalende en fantastische thematiek, fascinatie voor symboliek en drang naar visuele ordening. Daarnaast delen zij een intuïtieve schilderstijl en een helder kleurgebruik. In ruimtes die grenzen aan de zaal waarin het werk van Moerbeek wordt getoond, creëert Vloemans een installatie met nieuw en bestaand werk. Voorafgaand aan de expositie zal ze een maand als artist-in-residence werken in Willem Twee kunstruimte.

Jan Moerbeek
Jan Moerbeek was dertig jaar toen hij in 1977 begon aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch (nu AKV|St. Joost). Daarvoor had hij al een studie bouwkunde afgerond in Tilburg. Vanaf zijn afstuderen heeft hij zich toegelegd op zijn kunstenaarschap. Daarnaast gaf hij enkele jaren les op St. Lucas te Boxtel en was hij medeoprichter en coördinator van de Atelier Beheer Stichting, voorzitter van Nova Zembla en betrokken bij de atelierroute Den Bosch.

Moerbeek was een echte schilder, die in een intuïtieve, deels abstracte, deels figuratieve schilder- en tekenstijl, een kleurrijke, speelse fantasiewereld wist neer te zetten. Zijn werk heeft raakvlakken met het werk van CoBrA-schilders, maar kent een verfijnde, dromerige beeldtaal die heel kenmerkend is voor zijn stijl. Opvallend is ook dat je ziet dat Moerbeek een bouwkundige achtergrond heeft. Er zitten regelmatig architecturale verwijzingen in zijn werk.

Jeanine Vloemans
Jeanine Vloemans is in 2017 afgestudeerd aan het AKV St. Joost in ‘s-Hertogenbosch, waar ze ook woont en werkzaam is. In haar artistieke praktijk probeert zij het schilderij te ontdoen van zijn traditionele tweedimensionaliteit. Momenteel experimenteert ze met muurschilderingen en handgemaakte tapijten, waardoor het werk elke keer weer op een andere manier kan worden gepresenteerd. Het werk van Vloemans is verhalend en mythisch van aard. Ze is gefascineerd door mythes en sagen en de ogenschijnlijk simpele symboliek die hierin gebruikt wordt voor het uitleggen van complexe ideeën.

Beginnende en ervaren kunstenaars samenbrengen
Willem Twee hecht veel waarde aan het ondersteunen van kunstenaars in de ontwikkeling van hun carrière. Vanuit deze doelstelling organiseren we tentoonstellingen waarin we het werk van een beginnende en een ervaren kunstenaar samenbrengen. De beginnende kunstenaar heeft profijt van de ervaring en naamsbekendheid van de ervaren kunstenaar. Andersom kan een ervaren kunstenaar voordeel hebben van een nieuwe, andere manier van denken en kijken van een beginnende kunstenaar.

Publicatie
Bij de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven, fraai vormgegeven door Studio Carel Fransen. De publicatie bevat beelden van alle werken van Jan Moerbeek in de tentoonstelling en tekstuele bijdragen van zijn broer Toine Moerbeek, dochter Loren Brouwers en co-curator van de tentoonstelling, Masha van Vliet. Daarnaast bevat de publicatie ook een aparte beeldbijlage met een interview met Jeanine Vloemans.
De publicatie is te koop voor €15,00
Vooraf bestellen kan via: info@willem-twee.nl

http://www.janmoerbeek.nl/
https://jeaninevloemans.nl/

Werk van Jan Moerbeek gewild bij verzamelaars’, Brabants Dagblad, 15 mei 2021. 

Facebook event

8 mei t/m 4 juli 2021
Willem Twee kunstruimte
Boschdijkstraat 100
5211 VD ’s-Hertogenbosch

Openingstijden:
wo-vrij 10:00-17:00 uur
za-zo 11:00-17:00 uur

Deze tentoonstelling komt tot stand met steun van de gemeente ‘s-Hertogenbosch

 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.