kassa
Concertzaal
za 09 sep 2017

Open Monumentendag

Gitarist Michael van Dijk | Agartha Kwartet

open:10:00
start:10:00
einde:17:00
genre:Bezichtiging
locatie: Concertzaal + Foyer
zaal: Foyer + Concertzaal

9 September 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen.

Beide monumentale panden van Willem Twee muziek en beeldende kunst zijn vandaag te bezichtigen. Zie ook het programma bij Willem Twee poppodium.

Open Monumentendag

www.openmonumentendag.nl
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

Programma

Geniet vandaag van de prachtige akoestiek van onze concertzaal.

Rond 12.00 uur een concert met gitarist Michael van Dijk. Michael volgde lessen bij gitarist en componist Aart Strootman en behaalde in de tussentijd zijn HAVO-diploma. Michael slaagde er vervolgens in toegelaten te worden tot de bacheloropleiding, waar hij nu in het eerste jaar lessen krijgt van befaamde klassiek gitarist Marlon Titre. Michael volgde tevens masterclasses bij diverse grootmeesters, onder andere bij Leo Brouwer. In 2017 won Michael op het Prinses Christina Concours de Gaudeamus Muziekweek Prijs, voor een bijzondere vertolking van een moderne compositie. Hij speelt 9 september werken van H. Villa Lobos, R.R. Bennett, F. Sor maar ook van een van Nederlands befaamdste gitaristen Harry Sacksioni.

Rond 14.30 uur een concert van het Agartha Kwartet.  Het kwartet bestaat uit Anneloes Hobé: alt hobo, Mark van Rhijn: cello, Dennis Winter: percussie en Hendrikje van der Linde: piano. De muziek (van de hand van Dennis Winter) is eigentijds en eigenzinnig met invloeden van verschillende stijlen.

Beide concerten zijn gratis te bezoeken.

Synagoge Prins Bernhardstraat

Willem Twee concertzaal is gehuisvest in een voormalige Bossche synagoge die tot ongeveer 1970 gebruikt werd door de Joodse gemeenschap. Deze synagoge was de eerste grote synagoge in Den Bosch die in opdracht van Bernardus Hartogensis in 1823 werd gebouwd aan de Mortel in Den Bosch. Na drieënzestig jaar werd het interieur van de Bossche synagoge grondig verbouwd naar een ontwerp van de architect Izak, later Isaac Gosschalk, geboren in 1838 te Amsterdam. De vrijstaande Bossche synagoge was gelegen aan de Binnendieze tot het jaar 1937, huizen werden gebouwd voor de synagoge over de Dieze heen. De Tweede Wereldoorlog heeft hier net zoals in de rest van de wereld grote gevolgen gehad. Drievijfde deel van de Joodse inwoners heeft de oorlog niet overleefd.

De inboedel van de Bossche synagoge werd voor een deel naar Zaltbommel overgebracht, de rest werd leeggeroofd, gelukkig bleef de synagoge grootendeels intact. Na de terugkomst van de inboedel werd in 1947 de Bossche synagoge heringewijd en werd een jaar later het interieur aangevuld met een gedenksteen. De aanloop werd minder in de jaren zeventig en het gebouw raakte in verval. De woningen zijn inmiddels weer verdwenen en door de restauratie aan de Binnendieze, is dit gedeelte van de Binnendieze weer opengelegd. Onder de Bossche synagoge door bevindt zich het bekende "Hellegat". Na een grondige restauratie en verbouwing van het pand rond 1995 werd de voormalige synagoge in ere hersteld en werd het pand met aangrenzende nieuwbouw en haar karakteristieke eigenschappen in gebruik genomen als concertzaal.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.