kassa
Poppodium
za 09 sep 2017

Open Monumentendag

Lunchen, rondleidingen, exposities en openbare repetitie

open:10:00
start:10:00
einde:17:00
genre:Bezichtiging
locatie: Kunstruimte + Poppodium + Hangop
zaal: Kleine Zaal + W2 Entree + Spiegelzaal + Hangop

9 September 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen.

Beide monumentale panden van Willem Twee muziek en beeldende kunst zijn vandaag te bezichtigen. Zie ook het programma bij Willem Twee concertzaal.

Open Monumentendag

www.openmonumentendag.nl
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

Programma

Eetcafé Hangop is geopend voor een heerlijke kop koffie of een lekkere lunch. Er zijn rondleidingen en er spelen er gedurende de dag bands uit de Willem Twee oefenruimtes een openbare podiumrepetitie in de Kleine Zaal van Willem Twee poppodium. In de Grote Ruimte van Willem Twee kunstruimte is een expositie van Mr. JUNE te zien. Deze muralist/grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar exposeert met een aantal werken die gebaseerd zijn op zijn vormstudie, gefascineerd door de voor hem perfecte vorm: de hexagon.

Rondleidingen: om 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 en 16.30 uur.

De Goulmy & Baar fabriek

www.goulmyenbaar.nl
De fabriek waarin Willem Twee muziek en beeldende kunst is gevestigd is in 1898 gebouwd, met uitbreidingen in 1908, naar ontwerp van P. Th. Stornebrink en W.G. Welsing. De van oorsprong Bossche sigarenfabrikanten Goulmy en Baar verhuisden in 1893 kort na de oprichting van hun bedrijf in Amsterdam terug naar ’s-Hertogenbosch, waar in die tijd sprake was van een bloeiende sigarenindustrie.

In de jaren ’30 werd de fabriek eigendom van de Valkenswaardse sigarenfabrikant Willem II. De fabriek werd aan buitenzijde markant vormgegeven als een bakstenen kasteel met kantelen en traptoren en was inpandig efficiënt en uiterst modern ingericht met centrale verwarming, ventilatie en stofafzuiging. In de in 1908 toegevoegde zuidelijke vleugels bevonden zich zeer moderne waslokalen, wc’s en een schaftlokaal.

In constructief opzicht zijn de technische ontwikkelingen uit de betreffende perioden afleesbaar: het eerste deel van de fabriek heeft gewalste stalen kolommen (met klinknagels verbonden), vakwerk onderslagliggers en stalen vloerbalken met gemetselde bakstenen troggewelfjes. De nieuwbouw uit 1908 is uitgevoerd als betonskelet, in combinatie met traditionele bakstenen gevels als in het oudste deel van de fabriek.

Kunst en cultuur stond bij de heren Goulmy & Baar reeds hoog in het vaandel en vandaag de dag staat de fabriek nog altijd in het teken van muziek en beeldende kunst.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.