Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee toonzaal
do 21 feb 2019

Meindert Talma

Muziek op Donderdag

open:20:30
start:21:00
locatie: concertzaal
zaal: foyer

‘Muziek op Donderdag’ is dé wekelijkse muziekavond van Willem Twee Concertzaal. Laat je elke donderdag verrassen met steeds een andere band en uiteenlopende muziekstijlen. Live muziek, gezellig en altijd gratis!

Van de in Noordhorn (dorpje boven Groningen) wonende Meindert Talma verschenen vanaf 1997 15 albums, vier romans, een dichtbundel en een interviewboek. Meindert trad solo en met verschillende muziekformaties overal op in Nederland en België.
In 2012 kwam Meinderts 1e voetbalalbum Eenmaal Oranje* uit met liedjes over eenmalige internationals als André Hoekstra (de Koning van de kluts) Bekijk de video, Bert van Marwijk en Oekie Hoekema.

Op 17 januari 2019, een dag voor het einde van de winterstop, komt zijn 2e voetbalplaat uit op Excelsior Recordings: Balsturig, een elpee (met boekje en cd; vormgegeven door Edd Simons) met daarop 11 liedjes over voetbal: 8 liedjes over voetballers: Johan Cruijff, Arjen Robben (Bekijk video), Abe Lenstra (Bekijk video), Robin Van Persie, Dick Nanninga, Stijn Vreven, Abe van den Ban en Jan Blijham. 2 liedjes over trainers: Fritz Korbach en Louis van Gaal. En 1 lied over een vergane voetbalclub: de Langeleegte.
Balsturig betekent eigenzinnig, koppig, halsstarrig, eigengereid en dat is een eigenschap die deze 11 voetballers / trainers / stadion allemaal in grote mate bezitten. Alle 11 de liedjes zijn ook geschikt voor voetbalhaters omdat ze veelal inzoomen op een bepaald verhaal dat bij een voetballer hoort: Bij Van Gaal zijn moeizame relatie met de pers (hier de clip van de oude demo: (Luister) en bij de jongen Cruijff het geluk van een innige vriendschap met ome Henk de terreinknecht van Ajax, die als Cruijff zijn vader overlijdt, zijn geliefde stiefvader wordt (hier de clip van de ouwe demo: (Clip demo)

Om de nieuwe plaat te promoten bedacht Meindert De Grote Meindert Talma Voetbal Show, een bonte revue van 2 x 45 minuten vol met filmpjes, anekdotes en liedjes over Nederlandse voetballers. De show, die op 5 mei 2018 in première ging op het festival Here comes the summer op Vlieland kreeg deze recensie op 3voor12: “Slechts ondersteund door een klein keyboardje en een selectie uit zijn obscure voetbalarchief vol prachtige foto’s, filmbeelden en artikelen, brengt Talma een zeer onderhoudende muzikale spreekbeurt over de Nederlandse voetbalgeschiedenis. In zijn onnavolgbare liedjes, vrijwel allen voorafgegaan door droogkomische inleidingen, komen tal van trivialiteiten en onbekende verhalen over voetbalhelden uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis voorbij.”

De pers over Eenmaal Oranje:

Peter van Brummelen, Het Parool (juni 2012): ‘…een elftal hartveroverende deuntjes. Droog(tragi)komisch, nostalgisch en onverwacht ontroerend.

KindaMuzik (juni 2012): ‘De plaat is een hoogtepunt in zijn oeuvre vol eigenzinnige popmuziek met vaak literaire teksten. Talma verwerkt steeds meer invloeden, zoals jazz of vaudeville. Het verstevigt zijn unieke positie in de Nederlandse muziek.’ OOR (juni 2012): ‘…een elftal geweldige liedjes. Poëtische hoogstandjes vol Talma-logica.’

Paul Onkenhout in De Volkskrant (juni 2014) over ‘Ik ben Louis van Gaal’ van Meindert Talma: “Beter dan dit wordt het niet. Een vleug Neil Young, een scheut Jonathan Richman en een portie Fries-Groningse blues en het glas is tot de rand gevuld met een gave song waarin het karakter van de totale mens Louis van Gaal liefdevol en toch ook nietsontziend wordt ontleed. Waarom horen we dit niet de hele dag op de radio? En waarom hebben we Meindert Talma nog niet in VI Oranje of de WK-programma’s van de NOS gezien?”

Edwin Struis in de Nieuwe Revu (24-1-2018): “(…) Ik hield m’n hart vast. Moest deze zonderling een voetbalpubliek van zeshonderd man vermaken? (…) Ik had me vergist, bleek een paar uur later. Zijn ‘Koning van de kluts’ bleek al een regelrechte voltreffer, maar toen moest het hoogtepunt van de avond nog komen. ‘Met een stem als een snijbrander wond hij de toeschouwers om zijn vinger’ schreef de recensent van Haarlems Dagblad een dag later en zo was het ook. Meindert Talma hoefde daarvoor enkel het refrein van zijn lied over Oekie Hoekema in te zetten.”

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.