kassa
Kunstruimte
di 20 jun t/m zo 17 sep 2017

Mathieu Klomp

mensfiguren van ongebruikelijke materiaal

open:09:00
start:00:00
einde:17:30
genre:kunst
locatie: kunstruimte
zaal: Spiegelzaal

De jonge kunstenaar Mathieu Klomp (1984) heeft meerdere projecten en prijzen op zijn naam staan waaronder de Kunstliefdeprijs en een nominatie voor de HKU-Award.

Mathieu valt op door zijn bijzondere manier van werken. Hij maakt op ware grootte mensfiguren van plastic.

Mathieu Klomp

www.mathieuklomp.nl
Artistiek directeur Centraal Museum Utrecht Bart Rutten vertelt: ‘Mathieu is een echte maker die vanuit de eigenschappen van het ongebruikelijke materiaal zijn mensfiguren creëert. Het levert wonderlijke sculpturen op, kwetsbaar met een grote expressie.’

Beeldhouwen met plastic

Mensfiguren herkennen in een onpersoonlijk en kil materiaal als plastic zorgt voor een vervreemdend effect. Het interpreteren van het werk van Mathieu is een puzzel die door de spanning tussen werkelijkheid en de subjectieve wereld nooit helemaal kan worden opgelost.

Zelf zegt hij over zijn werk: 'In mijn werk zoek ik een spanning tussen de werkelijkheid van het alledaagse, vergankelijke en het fysieke enerzijds, en de subjectieve wereld van dramatiek en symbolische betekenis anderzijds. Ik vermeng het theatrale, verhalende of pompeuze met haast misplaatste menselijkheid, lichamelijkheid, verstilling, kwetsbaarheid of onbenulligheid. Op deze manier bouw ik een gelaagde betekenis op. De interpretatie van het geheel blijft altijd een puzzel, die op meerdere manieren slechts ten dele kan worden opgelost.

Ik vertrek niet vanuit een verhaal, maar vanuit composities, contrasten, richtingen en tussenruimtes die voor mij het krachtigst werken. Ik bouw met een samenraapsel aan gebaren, houdingen, beeldclichés, symbolen. Het werk is erop gericht om universele empathie of mededogen op te roepen ondanks een vervreemdende of zelfs inhumane omlijsting.

Het gesmolten plastic refereert aan marmer, gewaden of kwaststreken, maar is tegelijkertijd een goedkoop alledaags wegwerpproduct. Een helder tijdloos verhaal over goed en kwaad vervang ik door een open vraag, onsterfelijke beeltenissen door vergankelijke lichamen. Warmte en gevoel botst met onpersoonlijke kilheid. Terwijl de dramatische ingrediënten een verhaal lijken te willen schreeuwen, beweegt de actie - of misschien juist het stilstaan - zich in een grijs gebied tussen mythe en alledaagse willekeur.'

 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.