Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
di 25 jun t/m zo 29 okt 2017

Lucas Kastelijn en Jacques Sonck

genre: Kunst
locatie: kunstruimte
zaal: grote ruimte

Een duo-expositie met foto-installatie van Lucas Kastelijn en portretten van Jacques Sonck.

Lucas Kastelijn

www.lucaskastelijn.nl
Lucas Kastelijn (Nijmegen, 1975) is van origine theatermaker. Hij is geïnteresseerd in het rituele en performatieve karakter van de pinhole fotografie. Veel meer dan een momentopname zijn Kastelijn's beelden een weergave van een tijdsverloop, waarbij toeval en verbeelding een grote rol spelen.

In 2017 resideert  Kastelijn in Brussel bij KAOS,  een organisatie die kunstprojecten organiseert met kunstenaars die al dan niet een psychische kwetsbaarheid hebben. KAOS heeft eveneens een kunstenaarsresidentie in een psychiatrische setting. Lucas Kastelijn maakt samen met de cliënten van KAOS pinhole camera's die als 'totem' objecten een laag tussen het gefotografeerde (het object/de mens/de stad) en de maker (fotograaf) vormen. Het transporteren van de camera's door de stad, het opstellen en nemen van een foto vormen samen met de (lange) belichtingstijd een interventie. Onderwerp is de leefomgeving, de stad Brussel.

Een stad met veel geschiedenis, culturen, talen en gemeentes en een onnavolgbare eigen dynamiek. De recente aanslagen en hun nasleep, en het feit dat Brussel de hoofdstad van Europa is versterken dat gevoel. Met de pinhole 'totem' camera's wordt de stad verkend en vastgelegd maar ook bezworen en geclaimd.

Een verkenning die resulteert in sferisch zwart-witte stadsbeelden. Daar waar Kastelijn de omgeving vastlegt en naar buiten kijkt, legt Jacques Sonck de mens achter de camera's vast en kijkt hij naar binnen.

Jacques Sonck (Gent, 1949) kijkt naar mensen en ziet ze in al hun bijzonderheid. Zijn zwart-witfoto's brengen de grote diversiteit van de kwetsbare mens in beeld. Dit doet hij met veel zorg en aandacht voor het individu. Alle geportretteerden hebben toestemming gegeven voor het maken van de foto, daarmee stellen ze zich op zoals ze zijn; kwetsbaar maar tegelijkertijd ook vaak krachtig.

Sonck is een fotograferende verzamelaar van sociale portretten. Naast zijn professionele activiteiten (tot voor kort was hij fotograaf bij de Cultuurdienst van de Provincie Antwerpen) wijdt hij zich sinds medio jaren 1970 aan persoonlijke projecten. Sonck bleef lang onbekend, maar vandaag behoort hij tot de belangrijkste naoorlogse fotografen.

De grote zwart/wit portretten van Sonck die in deze expositie worden getoond hebben allemaal hetzelfde formaat. De mensen op de foto's tonen eenzelfde bijzondere kwetsbaarheid en kracht, als de mensen met wie Kastelijn binnen KAOS samenwerkt. Sonck's geportretteerden staan in deze duo expositie niet alleen symbool voor de makers, de fotografen van KAOS, maar vertegenwoordigen ook de niet aanwezige mensen in de stadsbeelden van Kastelijn. Ze bevolken de straten en vullen het stedelijk landschap. Daarnaast zijn ze, tijdens de expositie, in deze constellatie, tevens de toeschouwers  die de stad bezien.

De tentoonstelling is van 5 t/m 31 oktober 2017 te zien in Willem Twee muziek en beeldende kunst, Grote Ruimte. Opening donderdag 5 oktober. Entree is gratis. Voor openingstijden zie www.willem-twee.nl.

www.willem-twee.nl

www.vzwkaos.be

www.museumdrguislain.be

 

 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.