Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
zo 23 feb t/m zo 05 jan 2020

Lisa van Sorge

Pink upon gray paper colors the background green

locatie: kunstruimte
zaal: spiegelzaal

spiegelzaal | 14 dec 2019 t/m 5 jan 2020

Opening zaterdag 14 december 15:15 uur Willem Twee kunstruimte (tegelijkertijd met opening Ceramic on the spot, feel the ekwc vibe!)

Pink upon gray paper colors the background green
Lisa van Sorge (1993) Zierikzee, woont en werk in Breda.

Pink upon gray paper colors the background green is een langdurig onderzoek naar de mogelijke definities van de schilderkunst en de werking van het fenomeen herhaling. Het werk houdt zich bezig met vragen over de waarde van fysieke aanwezigheid en onderlinge verhoudingen. Elk afzonderlijk deel van de serie legt nieuwe verbanden door de samenkomst van verschillende schilderkunstige benaderingen binnen de gegeven context, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor het kleurgebruik.

De herhaling van de schilderijen vergelijkt niet wat er hetzelfde is, maar toont wat er tot stand komt in de verschillen. Tussen de werken ontstaat een krachtenveld waarbinnen ze zich tot elkaar verhouden; de balans tussen innerlijke en uiterlijke overeenkomsten en verschillen spelen een spel met elkaar, maar ook met de grenzen van het doek. Herhaling legt vragen bloot over de autonomie van het enkele werk binnen het geheel, maar ook over de relaties die de werken met elkaar aangaan, hun heteronomie. Wat blijft er over van een beeld wanneer je het herhaalt? Hoe verhoudt een herhaling of reproductie zich tot haar evenbeeld; is er sprake van een origineel?

Van Sorge’s aanleiding voor de serie Pink upon gray paper colors the background green is het gelijknamige citaat uit het essay Cézanne’s Doubt van Merleau-Ponty. Dit essay zette haar aan het kleurgebruik te herdefiniëren: een nieuwe benadering vanuit enkel kleurvlakken. Het kleurgebruik is als een netwerk door het geheel van de serie verweven. Door terugkerend te verwijzen naar de rechthoek, de basisvorm binnen de schilderkunst, bevraagt ze de condities van het schilderij.

Het repetitieve karakter van het werk stelt ieder nieuw deel van de serie in staat het onderzoek een nieuwe richting in te laten slaan, zelfs als de verschijningsvormen formeel hetzelfde blijven.


www.lisavansorge.nl

Curator : Maurice Nuiten

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.